NASCAR: Button még sosem versenyzett olyan pályán, mint ami ezen a hétvégén vár rá Chicagóban

NASCAR: Button még sosem versenyzett olyan pályán, mint ami ezen a hétvégén vár rá Chicagóban
credit: Rick Ware RacingEzen a hétvégén kerül sor a NASCAR Cup Series fennállásának első utcai futamára, a mezőnyben pedig ismét tiszeletét teszi Jenson Button.

A brit pilóta márciusban, a COTA-n mutatkozott be, végül a tizennyolcadikként célba érve a Rick Ware Racing 15-ös Fordjával.

„Az austini verseny első felében arra gondoltam, hogy többet nem akarom ezt csinálni” – ismerte el Button, aki Jimmie Johnson és Mike Rockenfeller oldalán sikeresen teljesítette a Le Mans-i 24 órást is a NASCAR 56-os garázs projektjének tagjaként.

„A második felében viszont már úgy voltam vele, hogy ez egyszerűen elképesztő! Folyamatos kerék a kerék elleni akciók, miközben egy centit sem adunk a másiknak… Rendkívül élveztem! Úgy éreztem, hogy több csatában volt részem már az első körben, mint a teljes F1-es karrierem során. Rengeteg érzelem cikázott bennem pozitív és negatív előjellel egyaránt a COTA után.

Akarok még többet vállalni? Épített pályák esetében biztosan és az oválokat is ki akarom egy nap próbálni, de az egy másik világ. A többi srác már 5-6 éves kora óta vezet oválon. Szóval miért is lennék én ott jó? Nem zárom ki [az oválos debütálást], de sok munka kell hozzá. Most egyelőre az is elég, hogy hozzászokjak egy ekkora autó vezetéséhez és az itteni versenyzési stílus is nagy változás számomra. Egy nap lehetséges, hogy oválozni fogok, de jelenleg boldog vagyok és mázlistának érzem magam, hogy lehetőségem van három futamot is menni a Cupban. Alig várom Chicagót, majd néhány héttel később Indyt.”

Chicago utcáin a mezőny a teljes ismeretlennel néz szembe.

A bukótér nélküli, betonfalakkal körülvett pályától a versenyzők saját bevallásuk szerint is tartanak, Button azonban optimista.

„Arra számítok, hogy egy kicsit mindenki vissza fog venni a tempóból. Néztem a sonomai versenyt és egyértelműen látszott, hogy az őrült akciók pályafüggőek. Szerintem Chicagóban jó show-t fogunk nyújtani a nézőknek. Sonomán már olyan futamot láttam, amelyekhez én magam is hozzászoktam és úgy vélem, Chicagóban is hasonló lesz a helyzet, mert mindenki tudja, hogy nem lehet csak úgy szélesen venni egy kanyart, aztán visszatérni a pályára.

Azt hiszem, ez lesz az első alkalom, hogy valóban egy város közepén versenyezhetek. Monaco például egy hercegség, nem sorolnám a városi helyszínek közé. Chicago szerintem egy teljesen új szurkolói bázist is be fog vonazni. A NASCAR-rajongók valószínűleg azt gondolhatják, hogy ez a pálya szokatlan és mi szükség van rá? Én azonban azt mondom: miért ne? Klassznak tartom, hogy valami újat próbálunk ki. Ha pedig nem működik, akkor ez van.”

Az IndyCar legutóbb Detroitban ment és ez volt a legszűkebb pálya, amit valaha láttam, mégis remek versenyt futottak. Chicago egy hatalmas tanulási folyamat lesz mindenki számára, itt nem lesz helye hibának.”

Austinban Buttonnek nem csak a versenyzés szempontjából kellett kihívásokkal megküzdenie, de egyben az autóban uralkodó hőséggel is. Emiatt egy ponton olyan rosszul lett, hogy még a futam feladása is megfordult a fejében.

Az előttünk álló hétvégén azonban már nem fog ilyen kellemetlenségekkel megküzdeni.

„A COTA-n szenvedtem a hőkimerülés miatt, most viszont már nem lesznek ilyen problémáim. Találtunk egy megoldást, ami jelentősen megkönnyíti a dolgom. Fizikálisan már biztosan nem lesz gond.”