Az IndyCar nem csak elnézi, de egyenesen dicsekszik is a szabálytalanságokkal

Az IndyCar nem csak elnézi, de egyenesen dicsekszik is a szabálytalanságokkal
credit: Penske Entertainment/James Black

Az IndyCar nem csak elnézi, de egyenesen dicsekszik is a szabálytalanságokkal


Néhány nappal ezelőtt az IndyCar megosztott egy videót a közösségi médiban, amiben pozitív színben tüntették fel Jack Harvey startját Road Americáról.

A gond viszont az volt, hogy a Rahal Letterman Lanigan Racing versenyzője konkrétan kiugrott a rajtnál.

Ezt látva Alexander Rossi rögtön reagált is, mondván:

„Tehát a rajtnál történő kiugrást most már bátorítják és ünneplik?”

A McLaren pilótája később a James Hinchcliffe-fel közösen készített ‘Off Track with Hinch and Rossi’ című podcastjében bővebben szót ejtett a helyzetről:

„Az IndyCar kitweetelt egy videót, amin Jack Harvey kiugrott a rajtnál” – mondta Rossi.

„Rá is jött erre, mivel elvette a gázt és majdnem visszasorolt. Végül azonban úgy volt vele, hogy ‘csessze meg’, aztán beletaposott és nyert vagy öt, hat, sőt lehet hét pozíciót még azelőtt, hogy beért volna az 1-es kanyarba… És ennek az égvilágon semmilyen következménye sem lett.

Az Indy 500 után már hangot adtam a frusztrációmnak. Győzelemre esélyes autóm volt, a restartoknál viszont mindig hátrébb kerültem, mivel néhány srác folyton kiugrott.”

A legendás verseny 2016-os győztese eleinte nem zárta ki, hogy talán nála és a 7-es Dallara-Chevynél keresendő a probléma oka. A leintést követően azonban megbizonyosodott arról, hogy nem ez volt a helyzet.

„Sok emberrel beszéltem, visszanéztem a felvételeket és összehangoltam őket a rádiózással, valamint más dolgokkal. Ezek alapján pedig arra jutottam, hogy mi nem csináltunk semmi rosszat. Többen viszont nemes egyszerűséggel csak fogták magukat és kiugrottak [még a zöld zászló előtt]. A futam után más versenyzők is ugyanezen a véleményen voltak.

Megértem, hogy a versenybírák munkája rendkívül nehéz. Azt is megértem, hogy mindig lesznek úgynevezett szürke zónák, ahol különféleképpen értelmezhetőek a történtek. Ugyanakkor vannak olyan szituációk, amelyeket a szabálykönyv feketén-fehéren lefektet. A kérdőjeles esetek kapcsán teljes mértékben értem, miért nehéz jó döntést hozni, egyértelmű dolgok láttán viszont nem lenne szabad így lennie.”