Button: A NASCAR-nak európai futam kell – A lehető leghamarabb!

Button: A NASCAR-nak már jövőre futamot kell rendeznie Európában
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCARHatalmas érdeklődés övezte a NASCAR Le Mans-i programját, Jenson Button pedig azon a véleményen van, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

A legendás versenyen Jimmie Johnson és Mike Rockenfeller váltótársaként részt vett brit szerint az amerikai stock-car szervezet csúcsbajnokságának, a Cup Seriesnek már jövőre be kellene iktatni egy európai fordulót.

„Meg kell lovagolni azt, amit Le Mans-ban elértünk” – mondta Button a NASCAR által szervezett keddi, virtuális sajtóeseményén.

„Nagyon sokan követtek bennünket, rengeteg mém született, láttam, hogy mekkora őrület övezte az egészet a közösségi médiában. Mindez viszont nagyon gyorsan feledésbe is merülhet, ezért amilyen hamar csak lehetséges, akár már jövőre futamot kellene rendezni Európában. Nagy dobás lenne.”

A Cupban jelenleg részidős programot teljesítő brit úgy véli, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a NASCAR egy már létező versenyhétvégéhez társulna.

„Az F1-et valószínűtlennek tartom, de egy másik esemény, mint mondjuk a WEC megfelelő lenne, mert már eleve ott van egy hatalmas rajongói bázis. Ez jó kiindulópont lehetne a jövőbeli európai versenyekhez.”

A Forma-1 2009-es világbajnoka tisztában van azzal, hogy a legnagyobb nehézséget az eltérő versenyzési kultúra jelenheti az öreg kontinensen.

„Vannak dolgok, amikkel az európai szurkolók nehezen barátkoznának meg. Nincsenek például szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mennyire agresszíven lehet versenyezni a pályán.

Ezt kezdetben mindenki megszenvedi, aki más kategóriából érkezik a NASCAR-ba, mivel a többi bajnokságban már egy apró összeérést is büntetnek.

A NASCAR-ban viszont megütheted az ellenfeled és onnantól csak rajta múlik, hogy viszonozza-e, vagy inkább félreáll az útból. Ez a legjelentősebb rész, amit az európaiaknak meg kell érteniük és elfogadniuk.”KAPCSOLÓDÓ: „Mit veszíthetek?” – Jenson Button visszatérne a teljes szezonos versenyzéshez