„Mit veszíthetek?” – Jenson Button visszatérne a teljes szezonos versenyzéshez

“Mit veszíthetek?” – Jenson Button visszatérne a teljes szezonos versenyzéshez
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCARJenson Button még fel sem ocsúdott teljesen a NASCAR Le Mans-i programja során szerzett élményeiből, de jövő héten már vár rá karrierje második bevetése a Cup Seriesben.

A július másodikán esedékes, chicagói futam a szervezet fennállásának legelső, nemzeti szintű utcai versenye lesz. A történelmi eseménynek Button – akárcsak márciusi, austini debütálásakor – a Rick Ware Racing 15-ös Fordjával vág neki.

A vadonatúj pálya pedig némi könnyebbséget is jelenthet számára, hiszen a mezőny többi tagja is az abszolút ismeretlennel néz szembe.

„Szerintem nagyon sok, a saját kategóriájában élvonalba tartozó pilóta fél kilépni a komfortzónájából és valami újat megpróbálni, mivel attól tartanak, hogy nem lesznek versenyképesek” – mondta Button a NASCAR által szervezett, keddi virtuális sajtóeseményén.

„Én viszont úgy érzem, nincs mit veszítenem. Világbajnok lettem a Forma-1-ben, elértem a célomat. Most pedig már azért versenyzem, mert imádom ezt csinálni. Szeretek új dolgokba belevágni, ezek a kihívások hajtanak előre. Ha nem így lenne, akkor nem is ülnék autóba.”

A 43 éves brit utoljára 2019-ben, a japán Super GT-ben ment teljes szezont, ahol egy évvel korábban a bajnoki címet is megszerezte.

F1-ből való távozása óta felbukkant továbbá a DTM-ben, az Extreme E-ben, a WEC-ben, a Travis Pastrana nevével fémjelzett Nitrocrossban és persze a NASCAR-ban is.

„Nem gondoltam volna, hogy valaha is akarok még teljes szezonos lenni egy szériában, mivel annyira sűrű a naptár. Most viszont már úgy érzem, hogy jövőre valahol mégis bevállalom a komplett idényt. Klassz dolog egy-egy versenyre beugrani, de ez azzal is jár, hogy nem tudod kihozni magadból a legjobbat. Ezért is tartom jónak, hogy a Cupban három futamot is mehetek idén, mert így több időt tölthetek a csapattal, a szimulátorban, összehangolódhatok a mérnökömmel és a crew chieffel.”

Teljes munkaidős Cup-programot a zsúfolt menetrend miatt nem tervez, a WEC, vagy a szintén a NASCAR-t tulajdonló Jim France érdekeltségi körébe tartozó IMSA viszont nagyon is a radarján van.

„Muszáj egyensúlyba hoznom pár dolgot, mivel nagyon elfoglalt vagyok jelenleg. Ha viszont az időm engedi, akkor az endurance-versenyzésben összejöhet egy komplett szezont. Ki tudja mit hoz a jövő. legyen szó a WEC-ről, az IMSA-ról, vagy még több NASCAR-futamról.”

Chicago után Button még biztosan elindul a Cup augusztusi, indianapolisi roadfutamán, ahol nem mellesleg debütál Kamui Kobayashi is.