NASCAR: Óriási Larson-hiba és meglepetés győztes Sonomán

NASCAR: Óriási Larson-hiba és meglepetés győztes Sonomán
credit: Logan Riely/Getty Images/NASCARTöbb, mint hatszáz versenybe telt Aric Almirolának, hogy a NASCAR nemzeti porondján megszerezze első roadpályás győzelmét.

A nagy pillanatra ráadásul stílszerűen egy történelmi jelentőségű versenyen került sor.

Helyi idő szerint szombaton délután először rendezett futamot a másodosztályú Xfinity Series a kaliforniai Sonoma Racewayen.

Az edzés és a kvalifikáció alapján úgy tűnt, hogy a győzelmet senki sem veheti el Kyle Larsontól, aki bő egy másodperces előnnyel magasodott a mezőny fölé.

A Hendrick Motorsports 17-es Chevyjét vezető helyi hős egészen a hajráig hozta is a tőle elvárt teljesítményt. Nem tett egy rossz mozdulatot sem, megnyerte mindkét szakaszt és ő töltötte az élen a legtöbb kört is.

Húsz körrel a vége előtt még bő 13 másodperces előnnyel bírt, Jeffrey Earnhardt kicsúszása azonban mindent felülírt.

A sárga zászló alatt több kollégájával egyetemben Larson is megejtette utolsó kiállását, aminek során lecserélték mind a négy kereket, valamint üzemanyagot is kapott.

Az RSS Racingnek vezető Alex Labbé viszont a pályán maradt, így a restartkor már ő tudhatta magáénak a vezető pozíciót, mögötte Daniel Suarezzel, Larsonnal és Almirolával.

A mexikói viszont hamarosan áthajtásos büntetéssel szembesült, miután a versenyirányítás úgy látta, hogy kiugrott az új rajtnál.

Ekkor már Almirola állt az élen, akit Larson hatalmas lelkesedéssel üldözött. Hét körrel a vége előtt azonban a 2021-es Cup-bajnok komoly hibát vétett.

A 11-es kanyarban eltaláta az egyik kihelyezett gumibálát, az ütközés hatására pedig egy pillanatra még a kormánykerékről is lecsúszott mindkét keze.Ez a baki elegendő lett ahhoz, hogy AJ Allmendinger is elmenjen mellette, így a kockás zászló pillanatában be kellett érnie a harmadik hellyel.

„Minden módját megtalálom annak, hogy veszítsek nektek srácok” – mondta a csapatrádión a csalódott Larson.

Mindeközben Almirola örömittasan ünnepelte karrierje negyedik Xfinity-diadalát, egyben – mint fentebb már említésre került – az elsőt jobbkanyarokat is tartalmazó pályán.

Emellett pedig azt is elmondhatja magáról, hogy ő szerezte meg az RSS Racing fennállásának legelső diadalát.

„Ez annyira különleges számomra, hogy még elmondani is nehéz” – nyilatkozta a 39 éves floridai.

„Tudom, hogy Xfinity-győzelemről van szó. A COTA-n történtek után viszont még azt mondtam, hogy nem kellene többé roadon versenyeznem Xfinity-autóval, mert egy igazi faszfejnek tűntem és vasárnapra [a Cup-futamára] elvette az összes önbizalmam. Ez viszont egy olyan pálya, ahol egész karrierem során jól mentem. Nem tudom miért, de imádok itt vezetni.”

A negyedik pozícióban Ty Gibbs ért célba, de befért még a top 5-be Parker Kligerman is, aki a széria állandó pilótái közül a legjobb lett.

Az Xfinity következő futamára június 24-én, a Nashville Superspeedwayen kerül sor.