NASCAR: „Még egy Cup-bajnoknak is fizetnie kell azért, hogy versenyezhessen”

NASCAR: Még egy Cup-bajnoknak is fizetnie kell azért, hogy versenyezhessen
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCARA charlotte-i Coca-Cola 600-at megelőző sajtóeseményen feltették Kyle Buschnak a kérdést, hogy mekkora esélyük van a tehetséges, fiatal versenyzőknek a Cup topgárdáinál.

Példaként azt a John Hunter Nemecheket hozták fel, aki a kétszeres főkategóriás bajnok csapatának, a Kyle Busch Motorsportsnak vezetett a Truck Seriesben hét győzelmet szállítva, jelenleg pedig a Joe Gibbs Racing színeiben két elsőséggel uralja az Xfinity összetettjét.

„Legalább 6 millió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy jövőre Joe Gibbs egyik Cup-autójában ülhessen” – jelentette ki a JGR-nél tizennyolc szezont eltöltött, jelenleg már a Richard Childress Racinget erősítő vegasi.

„Ennyi kell neki. A NASCAR már nem a sikereken, a tehetségen alapul, hanem a pénzen. Ha megteremti az anyagi fedezetet, akkor biztos vagyok benne, hogy kap ülést. Pénz híján viszont semmi esélye.”

Bő egy héttel később, Kenny Wallace podcastjének vendégeként ugyanezt a véleményt fogalmazta meg a szintén két Cup-titulussal bíró Joey Logano is.

„Utálom, hogy ezt kell mondanom, de a NASCAR gazdasági értelemben jelenleg több sebből vérzik. Borzalmasan nehéz bekerülni, ha nincs elég pénzed. Persze vannak kivételek, de ahhoz nagyon, nagyon tehetségesnek és szerencsésnek kell lenni. Még nekem is egy rakás dollárt le kell tennem az asztalra ahhoz, hogy átruccanhassak egy futamra a Trucksba. Idén versenyeztem ott Bristolon [a ThorSport Racinggel és végül nyert is – a szerk.], de ennek érdekében muszáj volt vinnem a csapathoz egy előre meghatározott összeget.

Az emberek azt hiszik, hogy egy Cup-bajnok már ott vezethet, ahol csak akar, különösen ha alacsonyabb kategóriákról van szó. Nos, ez távol áll a valóságtól. Én magam is úgy voltam vele, hogy azért akartak engem, mert a tapasztalatommal segíthetem a programjukat. Holott ez csak másodrendű tényező volt. Mindenekelőtt vinnem kellett a pénzt hozzá.”

Logano nem tagadja, aggodalommal tölti el ez a jelenség a sportág jövőjét illetően.

„Gondoljanak bele, egy Cup-bajnoknak is fizetnie kell azért, hogy versenyezhessen… Mire számítsanak akkor a 18-19 éves fiatalok, akiknek messze nincs ilyen önéletrajzuk? Fogalmam sincs, miként lehetne ezen javítani. Rettenetesen drága ez a sport és emiatt generációs tehetségek kallódhatnak el.”