Power: Az F1 egy vicc, az IndyCar a világ legkeményebb bajnoksága

Power: Az F1 egy vicc, az IndyCar a világ legkeményebb bajnoksága
credit: Adam Pretty/Getty Images/Red BullKendőzetlenül őszinte véleményt fogalmazott meg Will Power az IndyCar legutóbbi, detroiti fordulóját megelőző sajtóeseményen, amikor szóba került a Forma-1 térhódítása.

„Az IndyCarnak van a legkeményebb mezőnye a világon, az embereknek pedig tudniuk kellene erről, különösen a Forma-1-gyel összehasonlítva”– idézi az NBC a kétszeres, egyben regnáló bajnokot.

„A Forma-1 versenyzés terén egy vicc, a pilótáik viszont fantasztikusak. Nagyon sajnálom őket, hogy nem tapasztalhatják meg mindazt, amiben nekünk részünk van a saját szériánkban. Az F1 sokkal jobb lenne, ha olyan szisztémával rendelkezne, mint az IndyCar. Én imádom a technológiát, a gyártói oldalt, de nézőként belegondolva milyen klassz volna már, ha mindenki egy Red Bullban ülne?

Előre tudod, hogy Max [Verstappen] fogja megnyerni az összes futamot, ha nem történik valami rossz vele. Képzeld el viszont, hogy jön egy újonc és rögtön győzni tud… Ilyet nagyon menő lenne látni. Az ottani politika miatt azonban soha nem fog megtörténni.”

Az IndyCar technológia terén össze sem hasonlítható az F1-gyel, Power szerint pontosan ezért is annyira izgalmasak a futamok.

„Itt alapvetően senkinek sincs előnye. A két motorgyártónk (Chevy, Honda) folyamatosan oda-vissza előzgeti egymást a fejlesztések terén. A mezőnyben egy rossz pilóta sincs és vannak legalább húszan, akik minden héten képesek arra, hogy bejussanak a Fast Sixbe (a kvalifikáció utolsó, pole-ról döntő szakasza). Nincs ennél versenyképesebb széria a világon, ebben biztos vagyok.”

Az ausztrál szerint Verstappen olyannyira domináns jelenleg, hogy még akkor is világbajnok lenne, ha a komplett F1-es mezőny alatt ugyanaz a technika dolgozna. Csak épp jóval nagyobb kihívás lenne számára a cím megszerzése.

„Biztosan van egy rakás olyan srác a mezőnyben, akik frusztráltak. Gondoljatok csak Lewis Hamiltonra, George Russellre, Lando Norrisra, vagy Fernando Alonsóra. Mindannyian nagyszerű versenyzők, de nincs esélyük arra, hogy győzzenek. Pusztán csak annyit tehetnek, hogy kihozzák a legjobbat abból, amiben ülnek. Ha mindenki Red Bullban lenne, akkor képtelenség volna Max számára, hogy behúzza az összes futamot.”

Az IndyCar 2021-es legjobbját, a Chip Ganassi Racingnek vezető Alex Palou-t idén már a McLaren F1-es alakulatának tartalékpilótájaként is jegyzik. A spanyol tehetség nem rejti véka alá, hogy nagyon szeretne ülést kapni a világbajnoki sorozatban, ugyanakkor viszont Powerrel is egyetért.

„A versenyzés szempontjából az IndyCar a legjobb. Itt tiszta küzdelmek zajlanak és minden héten esélyünk van a győzelemre. Véleményem szerint viszont az F1 szépségét nem csak maga a verseny jelenti. A vonzereje a fejlesztésekben, a futamhétvégék lebonyolításában rejlik és abban, hogy annyi különböző helyszínre ellátogatnak.

Ha azonban a színtiszta [pályán mutatott] látványosságról beszélünk, akkor biztosan nem kaphatsz jobbat az IndyCarnál. Ezt versenyzőként már akkor érzed, amikor először bepattansz az autóba. Újonc évemben, a Dale Coyne Racinggel már dobogós helyezést hoztunk. Nem a legerősebb gárda a mezőnyben, mégis a miénk lett az egyik legjobb autó Road Americán.”