Drámákkal és domináns Palou-győzelemmel debütált az IndyCar új utcai pályája

Drámákkal és domináns Palou-győzelemmel debütált az IndyCar új utcai pályája
credit: Penske Entertainment/James BlackAhogyan arra számítani lehetett, mozgalmas versennyel tért vissza az IndyCar mezőnye Detroit belvárosába.

Az 1.645 mérföld hosszú, hepehupás utcai pálya hét sárga zászlót produkált, a kockás zászló pillanatában azonban ugyanaz a versenyző ünnepelhetett, aki egy nappal korábban a pole-pozíciót is megszerezte.

Alex Palou 74 kört az élen töltve, a végén több restartot is túlélve végül 1.1843 másodperces előnyben zárta az élen a 100 körös viadalt Will Power előtt.

A 2021-es bajnok ezzel idei második, eddigi IndyCar-karrierjét tekintve pedig a hatodik győzelmét aratta.

Ha pedig ez nem lenne elég, a spanyol 51 pontra növelte előnyét az összetett tabellán Chip Ganassi Racing-es csapattársa, Marcus Ericsson előtt.

A dobogó legalsó fokára Felix Rosenqvist állhatott fel, de top 5-tel zárt még Scott Dixon és Alexander Rossi is.

A verseny nem nélkülözte a drámákat sem.

Callum Ilott rögtön a legelső körben ráfutott Kyle Kirkwood 27-es Dallara-Hondájára. Utóbbi andrettis egy rendkívüli pitkiállás után képes volt visszatérni a pályára, végül a hatodik helyet megszerezve. A Juncos Hollinger Racingnek vezető Ilott számára viszont a nap rögtön a baleset után véget is ért.

Romain Grosjean is rendkívül csalódottan hagyta el a pályát.

A francia a hetedik pozícióban haladva kötött ismeretséget a 4-es kanyar falával, mint később kiderült a felfüggesztés meghibásodása miatt.
A McLaren szintén keserédes futamon van túl.

Rosenqivst és Rossi a hajrában késhegyre menő csatát vívott, aminek hevében össze is értek.

Végül mindketten bevitték autóikat a legjobb ötbe, az amerikai azonban a leintés után meg sem próbálta leplezni, hogy neheztel svéd kollégájára.

Részletekbe Rossi nem ment bele, mindössze csak annyit közölt, hogy zárt ajtók mögött fogják kitárgyalni a történteket.

Pato O’Ward viszont minden bizonnyal szívesen cserélne bármelyikükkel, lévén ő még a féltávig sem jutott el.

A mexikói kálváriája a pitben kezdődött egy nem megfelelően rögzített bal-hátsó kerék képében, mire pedig visszatérhetett a pályára már a mezőny hátsó traktusában találta magát. Néhány körrel később azonban belépett a kiesők klubjába, miután a 9-es kanyarban beleállt a falba.

A Dale Coyne Racing újonca, Sting Ray Robb két sárga zászlóban is benne volt, Graham Rahalnak pedig rendületlenül folytatódott a negatív sorozata.

A katasztrofális Indy 500-a után, Detroitban csak a legutolsó rajthelyet tudta megszerezni, versenye pedig csak az 50. körig tartott, köszönhetően az 1-es kanyarban történt falazásának. Ha pedig ez nem lett volna elég, a veszteglő 15-ös Dallara-Hondájába még Benjamin Pedersen is belerohant hátulról.

A Chip Ganassi Racing viszont Palou személyében nem csak a győztest, de Marcus Armstrong nyolcadik helye révén a legjobb újoncot is magáénak tudhatta.

Az IndyCar mezőnyére most egy hét pihenő vár, majd június 18-án jön Road America.