NASCAR: Hamlin sérülten versenyez Elliott miatt, akit életében először szétszedtek a rajongók

NASCAR: Hamlin sérülten versenyez Elliott miatt, akit életében először szétszedtek a rajongók

NASCAR: Hamlin sérülten versenyez Elliott miatt, akit életében először szétszedtek a rajongók


Az elmúlt napok során Denny Hamlin már váltott pár szót Chase Elliottal, a köztük elhangzottakról azonban nem akar nyilatkozni.

„Mindketten azt szeretnénk, ha ez köztünk maradna” – nyilatkozta a JGR veteránja a NASCAR Cup jelenleg zajló, gatewayi hétvégéjén.

„Az lenne a leghelyénvalóbb, ha inkább őt kérdeznék meg, amikor visszajön.”

Elliott a vasárnapi futamot csak nézőként követheti, miután a charlotte-i Coca-Cola 600-on szándékosan kiütötte Hamlint. Az eset után a háromszoros Daytona 500-győztes azonnal eltiltást követelt, majd Twitteren konkrét, a 9-es Chevyről származó adatokkal bizonyította, hogy a Hendrick Motorsports pilótája valóban direkt fordult rá 290 km/h feletti tempó mellett.

A NASCAR azonnal vizsgálatot indított, másnap pedig hivatalosan be is jelentették, hogy egy verseny erejéig kispadra küldik Elliottot.

Ironikus módon tavaly októberben pont a Hamlin által társtulajdonolt 23XI Racingnek vezető Bubba Wallace kapta ugyanezt a bünetést, miután Las Vegasban megtorpedózta Kyle Larsont.

Akkor a csapat nyilvánosan elítélte versenyzője tettét, ezzel párhuzamosan pedig Wallace is kiadott egy bocsánatkérő közleményt.

Hendrickék azonban jelen esetben az égvilágon semmit nem fűztek hozzá Elliott ámokfutásához azt leszámítva, hogy nem fellebbeznek és újabb playoff-engedélyt kérvényeznek a NASCAR-tól. Utóbbit azóta meg is kapták.

Maga a 2020-as Cup-bajnok is némaságba burkolózott egészen péntekig.

Ekkor is csak egy felhívást osztott meg a közösségi médiában, hogy reklámozza szponzora, a NAPA által szervezett közönségtalálkozóját. Ennek apropóján kijelentette, neki vannak a legjobb szurkolói és megköszönte a támogatást, a charlotte-i balhé kapcsán viszont egy árva szót sem szólt.

A zsinórban öt éve a Cup legnépszerűbb pilótájának választott georgiaira valódi össztűz zúdult, beleértve saját rajongóinak egy részét is.

A NASCAR közösségének jelentős halmaza ellene fordult olyan jelzőkkel illetve őt, mint a „nemtörődöm”, „önelégült”, vagy épp „pofátlan”. Néhányan pedig odáig mentek, hogy egyenesen gyilkossági kísérlettel vádolták meg.

A kedves szavak áradatából a csapata sem maradt ki.

Az HMS ráadásul azzal sem növelte kedveltségi indexét, hogy a 9-esen rajta hagyták Elliott nevét. Ez bevett szokás akkor, ha egy versenyző sérülés/betegség/családi okok stb. miatt kerül partvonalra. Az érintett gárda így fejezi ki támogatását, együttérzését, egyúttal pedig megmutatja, hogy az autó továbbra is az övé, még ha ideiglenesen valaki más is ül a volán mögött.

Eltiltás esetén azonban már nem ez a gyakorlat. A 23XI például múlt októberben, mindenhonnan eltávolította Wallace nevét és helyette a beugró John Hunter Nemechekét tüntették fel.

A rajongók szemében pozitív példák is lettek, mondván sokkal profibban és alázatosabban álltak hozzá a saját botrányukhoz, mint az HMS.

„Tavaly megróttam Bubbát azért, amit tett és a nagy nyilvánosság előtt csapatként is nyomatékosítottuk, hogy mit gondolunk a manőveréről” – mondta Hamlin.

„Teljes mértékben elfogadhatatlan volt az, amit csinált.”

A 42 éves versenyző ráadásul nem úszta meg ép bőrrel Elliott megmozdulását.

Elmondása szerint jelenleg is nyakfájdalmakkal küzd, a futam kihagyása viszont fel sem merült benne.

„Kemény volt ez a hét” – ismerte el, amikor a sérüléséről kérdezték.

„Még mindig nem vagyok jól, de versenyezni fogok és nem lesz gond. Egyszerűen túl sok forog kockán és végső soron a büntetések is ezért voltak ilyen szigorúak.”

Elliott eltiltása viszont optimizmussal töltötte el.

„Világosan lefektette [a NASCAR], hogy mit tart elfogadhatónak. A manapság rendelkezésre álló adatok, információk által már jóval könnyebb dolguk van, mintha csak a puszta szemeikre hagyatkoznának. Valószínűleg ez az a pont, amikor már minden versenyző felismeri, hogy mit lehet megtenni a pályán és mit nem.”KAPCSOLÓDÓ: „Nem szabad hagyni, hogy a farok csóválja a kutyát” – Wallace örül Elliott és Briscoe büntetésének