Az eltiltott Chase Elliott másodszor is megkapta a NASCAR különleges felmentését

Az eltiltott Chase Elliott másodszor is megkapta a NASCAR különleges felmentését
credit: Stacy Revere/Getty/NASCARAhogyan arra előzetesen számtani lehetett, a NASCAR megadta az engedélyt Chase Elliottnak, hogy újabb kényszerpihenője ellenére is meccsben maradhasson a rájátszásban való részvételért.

Mint ismert, a Hendrick Motorsports pilótáját a szervezet eltiltotta a most hétvégi, gatewayi futamon való részvételtől, miután Charlotte-on szándékosan nekiment Denny Hamlinnek. Ezzel nem csak a Joe Gibbs Racing versenyzőjét és saját magát sodorta veszélybe, de egyben a mezőny többi tagját, valamint a nézőket is, mivel könnyedén okozhatott volna egy olyan balesetet, aminek során törmelékek repülnek a lelátó felé.

A 2020-as bajnok büntetése azonban a NASCAR jelen döntésének köszönhetően semmit sem változtat a playoffal kapcsolatos esélyein, hiszen már a Coca-Cola 600 előtt is csak matematikai esélye volt arra, hogy pontok alapján bekerüljön.

A szezon utolsó tíz futamát magában foglaló bajnoki hajrában a szabályok szerint azok a versenyzők vehetnek rész, akik az alapszakasz minden egyes kvalifikációjának nekivágnak. Ezen kitétel alól azonban az érintett csapat felmentést kérhet, amit a NASCAR eddig szinte minden esetben jóvá is hagyott – még büntetés esetén is.

2019-ben például Johnny Sautert tiltották el, miután a Truck Series iowai fordulóján sárga zászló alatt nyomta falnak Austin Hillt. Ennek ellenére a NASCAR megengedte neki, hogy ott legyen a rájátszásban. Szintén ez a döntés született idén áprilisban Josh Williams esetében is, akit az atlantai parkolás okán küldtek egyfutamos vakációra.

A kevés kivétel közé tartozott 2021-ben Grant Enfinger. Ő szponzorációs problémák következtében hagyott ki egy futamot, a méltányosságra vonatkozó kérelmét azonban a NASCAR elutasította.

Visszatérve Elliiottra, neki sikerült még egyfajta történelmet is írnia, hiszen ő lett az első versenyző, aki kétszer is megkapta a különleges playoff-engedélyt egyazon szezonon belül.

Az elsőt még múlt hónapban garantálták számára, miután hat fordulót kényszerült csak nézőként követni a snowboard-baleseteben szerzett lábtörése miatt.

Ez a hosszú kihagyás vezetett végül odáig, hogy már csak abban az esetben lehet reális esélye a bajnoki címért folyó harcra, ha a hátralévő tizenegy futamon szerez legalább egy győzelmet.