NASCAR: Horribilis büntetést kapott a Stewart-Haas Racing!

vzlat
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCARBrutális szankciót mért a NASCAR a Stewart-Haas Racing 14-es Fordjának csapatára.

A Chase Briscoe által vezetett Next Gen a charlotte-i Coca-Cola 600-at követő, a szervezet kutatási és fejlesztési részlegében végrehajtott átfogó ellenőrzésen bukott meg.

A probléma közvetlenül a motor alatti területet érinti, ahol hamisított elemet fedeztek fel. Ez a szabálykönyv értelmében a legszigorúbb, 3-as szintű csalásnak minősül.

Ennek következtében megfosztották őket 120 ponttól egyéniben és az autók versenyében, levontak tőlük 25 playoff-pontot, a crew chief John Klausmeiert hat futamról eltiltották, továbbá 250.000 dollár pénzbírságot is kiróttak rá.

Briscoe az összetett tabella 17. helyén állt 192 egységgel, a büntetés miatt azonban a 31. pozícióba esett vissza.

Az SHR nem tesz további lépéseket.

„Minőség-ellenőrzési hiba következtében egy olyan alkatrész került a 14-esre Charlotte-on, aminek soha nem lett volna szabad versenypályán lévő autón lennie” – mondta a gárda igazgatója, Greg Zipadelli.

„Elfogadjuk a NASCAR döntését és nem fellebbezünk.”

A hetedik generációs autók tavalyi debütása óta már csak az előre kijelölt beszállítóktól lehet az alkatrészeket, elemeket beszerezni, amiken szigorúan tilos bármit is módosítani – nem beszélve a hamisításról.

A büntetési tételek között az enyhe pénzbírságtól kezdve a playoffból való kizárásig terjed a szankciók skálája.

A szabályrendszerről ebben a 2022-es cikkben lehet bővebben olvasni:

>>>>>A playoffból is kitilthatják a trükköző csapatokat