NASCAR: Blaney nem csak győzött, de egyben történelmet is írt a Coca-Cola 600-on

NASCAR: Blaney nem csak győzött, de egyben történelmet is írt a Coca-Cola 600-on
credit: Logan Riely/Getty Images/NASCAR

NASCAR: Blaney nem csak győzött, de egyben történelmet is írt a Coca-Cola 600-on


Ötvenkilenc versenyen át tartó nyeretlenségi sorozatának végére tett pontot hétfőn este Ryan Blaney a Charlotte Motor Speedwayen.

A régóta várt győzelemre stílszerűen a NASCAR Cup leghosszabb, hatszáz mérföldes versenyén került sor, amivel a 29 éves pilóta nem csak főkategóriás karrierje nyolcadik diadalát ünnepelhette, de egyben történelmet is írt.

Sikere révén ugyanis a Team Penske elmondhatja magáról, hogy fennállása során először sikerült egyazon évben behúznia az Indianapolis 500-at, valamint a Coca-Cola 600-at.

Az érhetően rendkívül érzelmes Blaney pedig lemásolta előbbi futam győztesének, Josef Newgardennek ünneplését is, amikor örömében autójából kiszállva felrohant a nézőtérre.

„Ha már egy ideje nem nyersz, akkor kezded úgy érezni, hogy már soha többé nem is fogsz” – mondta a leintést követően az ohiói, aki ezt megelőzően utoljára a 2021 augusztusi, daytonai fordulón jutott el a victory lane-re.

Blaney ráadásként a mezőnyben a legtöbb, 163 kört töltötte az élen, továbbá az idei szezon eddigi tizennégy futamának tizedik különböző győztese is lett.
Másodikként William Byron ért célba a Hendrick Motorsports színeiben, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokát Martin Truex Jr. kaparintotta meg a Joe Gibbs Racinggel.

Ez azt is jelentette, hogy a top 3-ban mindegyik gyártó képviseltette magát Ford-Chevrolet-Toyota sorrendben.

A 4 óra 58 perc és 50 másodperces verseny során összesen tizenöt alkalommal volt szükség sárga zászlóra, egyszer pedig eső miatt pirossal történő megszakításra.

A leglátványosabb, egyben legijesztőbb balesetre a második szakaszban került sor Denny Hamlin és Chase Elliott ütközése révén. Ennek hatására a JGR előbbi veteránja nagy erővel vágódott a falnak, de szerencsére sértetlenül szállt ki a 11-es Toyotából.

A történteket Hamlin nem hagyta annyiban és azonnal kollégája eltiltását követelte, mondván a Hendrick Motorsports sztárjának manővere pontosan ugyanolyan volt, mint Bubba Wallace tavaly októberi bosszúja Kyle Larsonon, amiért a NASCAR egy futamra le is parkolta őt.

A balhéról bővebben ebben a cikkben olvashatsz:

>>>>>Hamlin adatokkal bizonyítja, hogy az „idegbeteg” Elliottot el kell tiltani


Ha pedig már szóba került Larson, az Elliotthoz hasonlóan szintén az HMS-t szolgáló kaliforniai a verseny első felében komoly alulkormányzottsággal küzdött, a menet közben megejtett változtatások révén azonban sikerült visszajutnia az élmezőnybe.

Huszonöt körrel a vége előtt viszont – már a harmadik helyért harcolva – elvesztette uralmát az autója felett, magával rántva Joey Loganót, Harrison Burtont és Ty Gibbst is.

Az incidens egyben Larson napjának végét is jelentette, így be kellett érnie a harmincadik hellyel.

Az első szakaszt Byron, a másodikat Chris Buescher, a harmadikat pedig Blaney nyerte.

Külön említést érdemel Alex Bowman, akinek ez volt a legelső bevetése az április végén, egy sprint car balesetben szerzett csigolyatörése óta.

Az arizonai versenyző nem csak sikeresen teljesítette a komplett hatszáz mérföldet, de egyenesen tizenkettedikként ért célba.

A Cup következő állomása a World Wide Technology Raceway (Gateway) lesz június negyedikén.KAPCSOLÓDÓ: „Kiábrándító, de ez Bubba” – Wallace szidalmazta Almirolát, majdnem bunyó lett Charlotte-on