Indy 500: „Legközelebb velem jön” – O’Ward megfenyegette Ericssont

Indy 500: “Legközelebb velem jön” – O’Ward megfenyegette EricssontÍgéretesen zajlott, végül azonban idő előtt véget ért Pato O’Ward számára a 107. Indianapolis 500.

A verseny során az Arrow McLaren pilótája töltötte az élen a legtöbb kört – szám szerint 39-et – és komoly esélye volt akár a győzelemre is. Álmai viszont egy Marcus Ericssonnal vívott csata során szertefoszlottak.

A 192. körben a mexikói a második pozícióért küzdött svéd kollégájával, de a manőverezés közepette autóik kissé összeértek. Ennek hatására az 5-ös Dallara-Chevy kiforgott és nagy erővel a falnak csapódott.

Ha ez nem lett volna elég, a baleset láttán lassító Simon Pagenaud-t eltalálta Scott McLaughlin, a láncrakció pedig magával rántotta Agustín Canapinót is. A Juncos Hollinger Racing argentín újonca már sérült gépével nyílegyenesen nekivágódott O’Wardnak, további károkat okozva mindkettejük munkaeszközében.

Az incidens után Pato nem fogta vissza magát és – mintha csak Denny Hamlin szövegkönyvéből tépett volna ki egy lapot – közölte, ha az eset megismétlődik, akkor tenni fog arról, hogy Ericsson is a falban végezze.

„Rendkívül csalódott vagyok a csapat miatt” – nyilatkozta kiesése után az NBC-nek.

„Hét, vagy nyolc kör volt hátra, persze, hogy hajtani fogok [a győzelemért]. Szerintem túlságosan is kedves voltam. Legközelebb gondoskodom róla, hogy Ericsson is velem jöjjön. Lementem a pálya alsó részére, hogy helyet adjak neki, de ő mégis rám húzott. Ezt soha nem fogom elfelejteni.”

Ericsson az incidens után probléma nélkül folytatni tudta a versenyt és a két körrel a vége előtt belengetett piros zászló pillanatában még vezető pozícióban tudhatta magát. Az utolsó, mindent eldöntő 2.5 mérföldön azonban alulmaradt Josef Newgardennel szemben.

Az O’Warddal történtek kapcsán úgy fogalmazott, hogy nem volt több szoros, kiélezett versenyzésnél.

„A győzelemért küzdve mindig lesznek olyan helyzetek, amelyek végkimenetele 50-50” – nyilatkozta a leintés után az Indy 500 2022-es legjobbja.

„Ez pont egy ilyen volt. Patóval keményen, de tisztességesen harcoltunk. Amikor viszont az első helyért mész, akkor ki fogod rakni a könyököd és mindent megteszel, hogy sikerrel járj. Még nem láttam a videókat, de meg fogom nézni őket. A volán mögött ülve határozottan egy kétesélyes szituációnak éreztem. Természetesen soha nem akarsz senkit a falban látni, de itt [az IMS-en] ilyen a versenyzés.”


KAPCSOLÓDÓ: 3 piros zászló, parkolóba csapódó kerék, nézőkre támadók méhek és Newgarden-győzelem a 107. Indy 500-on