Bowman: „Nem tudom mi vár rám, de az biztos, hogy fájni fog”

Bowman: “Nem tudom mi vár rám, de az biztos, hogy fájni fog”
credit: Logan Riely/Getty/NASCAR MediaHa lúd, akkor legyen kövér.

Ez a mondás tökéletesen illik Alex Bowmanre, aki egy hónap kényszerpihenő után a szezon leghosszabb versenyén tér vissza a NASCAR Cup mezőnyébe.

A Charlotte Motor Speedway ikonikus, ovetime-tól függően minimum 600 mérföldes Coca-Cola 600-a a legedzettebb pilótákat is próbára teszi.

„Sok szó esett erről, az tény” – mondta Bowman a CMS-en tartott sajtótájékoztatóján, amikor a riporterek a futam hosszáról faggatták.

„Ugyanakkor úgy érzem, hogy készen állok. Vannak fájdalmaim, de el kell viselnem, mert valószínűleg még hosszú ideig együtt kell élnem velük. Így lesz ezen a héten, a következőn, az utána lévőn…. Szóval, ez van.”

A Hendrick Motorsports versenyzője pont a születésnapján, április 25-én szenvedett balesetet egy sprint car futamon, aminek hatására eltört a T3-as csigolyája.

Ezen a héten kedden, a North Wilkesboro Speedwayen egy privát teszten vehetett részt, hogy felmérjék az egészségügyi állapotát.

Az itt megtett 200 köre alatt (ebből 70-et teljesített megszakítás nélkül) szerencsére nem tapasztalt problémát, de azzal is tisztában van, hogy a rövid oválon szerzett tapasztalatai messze vannak attól, ami a CMS másfél mérföldes vonalvezetésén vár majd rá.

A dolgát pedig csak tovább nehezíti, hogy az időjárás miatt a NASCAR-nak törölnie kellett a CC600 edzését és kvalifikációját is.

„Jó lett volna pályára hajtani, hogy még a verseny előtt tudjam mire is vállalkozom. Egy hónapja nem ültem autóban éles körülmények között, ezért örültem volna, ha tudom milyen területeken rozsdásodtam be. North Wilkesborón ráadásul képtelenség volt szimulálni Charlotte-ot, ezért fogalmam sincs arról, hogy mi vár rám. Fájni fog, az biztos. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire.

A teszten nem adódott gond, de ott volt két garnitúra abroncsunk, két óránk és egy lapos pálya, amin nem kellett szembesülni G-erőkkel. [A CC600] azonban legalább öt és fél órán át fog tartani jelentős tapadással és erőhatásokkal. Szóval minden tekintetben más, mint North Wilkesboro, de szerintem rendben leszek. A verseny végén azonban biztos nem fogom a legjobb formámat hozni és valószínűleg nagy fájdalmaim lesznek.”

A 30 éves arizonainak nem csak a még mindig gyógyulófélben lévő sérülésével, de leromlott állóképességével is meg kell küzdenie.

„Nagyon sok kihívás áll előttem. [A június 11-ei] sonomai futam például nem lesz valami kellemes érzés a magas kerékvetők és a merev kasztnijú Next Gen miatt. A legnagyobb próbatétel számomra az, hogy az elmúlt hónapban nem voltam képes komolyan edzeni. Főként csak sétáltam. Kemény lesz újra felvenni a ritmust. Nem lesz kellemes, szórakoztató élmény, de igyekszem magabiztos lenni.”

A CC600-on a biztonság kedvéért készenlétben fog állni Josh Berry arra az esetre, ha Bowman nem tudná teljesíteni a komplett távot.