Sokkal csúnyább ügy lehet Wallace rádiójának hackelése, mint azt elsőre gondoltuk

Sokkal csúnyább ügy lehet Wallace rádiójának hackelése, mint azt elsőre gondoltukMúlt vasárnap, a North Wilkesboro Speedwayen rendezett All-Star futam végén egy ismeretlen személy rákapcsolódott a 23XI Racing 23-as Toyotájának rádiójára, majd közölte Bubba Wallace-szal, hogy nem kívánatos személy a NASCAR-ban és menjen vissza oda, ahonnan jött.

A hangfelvétel virálisan terjedni kezdett a közösségi médiában, a szervezet pedig rögtön be is jelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A NASCAR szóvivője, Mike Forde szerdán, az AP hírügynökségnek leszögezte, erre abban az esetben is sort kerítettek volna, ha nem gyanítanak mögötte rasszista indíttatást.

„Határozottan komolyan vesszük, efelől semmi kétség. Nem engedhetjük meg, hogy a rajongók megzavarják a rádiós kommunikációt és esetlegesen beavatkozzanak a verseny menetébe.”

Ennek viszont némiképp ellentmond, hogy nem egyszeri, hanem már egy évek óta fennálló problémáról van szó.

2018-ban, Charlotte-on például Kyle Buschtól kérdezte meg futam közben egy rajongó, hogy milyenek az abroncsai, Alex Bowmannek valaki annyit mondott „kussoljon”, míg négy évvel később – szintén ezen a pályán – Wallace fülére üvöltötték, hogy a fehér életek számítanak.

A sztori kapcsán Dale Earnhardt Jr. saját podcastjében, a ‘Dale Jr. Downloadban’ megerősítette, hogy rengeteg ilyen eset történt, csak épp a többségük nem került nyilvánosságra. Számos alkalommal előfordult már, hogy idegenek a spottereket utánozva közöltek hamis információkat a pilótákkal és csak a mázlin múlt, hogy nem lett belőle súlyos baleset.

A rákapcsolódást jelentősen megkönnyíti, hogy a NASCAR-ban főként analóg rádiót használnak, aminek révén a helyszíni nézők scannerek segítségével élőben hallgathatják a csapatokat futam közben.

A Sirius XM NASCAR Radio értesülései szerint azonban Wallace mostani esetében a zárt láncú, kódolt, kizárólag a csapattagok számára elérhető digitális hálózaton keresztül történt a hackelés.

Ha ez valóban így van, akkor az ügy sokkal csúnyább fordulatot vehet, hiszen feltételezi, hogy egy NASCAR-on belüli – vagy ami még rosszabb, a 23XI-nél dolgozó – személy állhat mögötte.