„F1-es futamért még az utca másik oldalára sem mennék át” – Éles kritikát fogalmazott meg a világ valaha volt egyik legnagyobb versenyzője

“Az úton sem kelnék át egy F1-es futamért” – Éles kritikát fogalmazott meg a világ valaha volt egyik legnagyobb versenyzője
AJ Foyt, Mario Andretti és Rick Mears (credit: Penske Entertainment/Chris Owens)A.J. Foyt az autósport világának élő legendája.

A kőkemény texasi a mai napig az egyetlen olyan pilótának számít, aki egyaránt meg tudta nyerni a daytonai és a Le Mans-i 24 órás viadalokat, a sebringi 12 órást, a NASCAR Daytona 500-át, valamint az Indianapolis 500-at.

Utóbbi futamot tekintve ráadásul Foyt elsőként hajtotta végre azt a bravúrt, hogy négy alkalommal is kortyolhatott a világ leghíresebb tejesüvegéből (1961, 1964, 1967, 1977), amely fegyvertényt azóta is csak három kollégájának sikerült végrehajtania Al Unser, Rick Mears és Helio Castroneves személyében.

Emellett ő tartja az amerikai open-wheel csúcsán begyűjtött legtöbb győzelem és bajnoki cím rekordját 67 megnyert versennyel és hét abszolút elsőséggel.

Mindezeken kívül számos titulust ünnepelhetett a midget és sprint carok világában is.

A most 88 éves Foyt az Autoweeknek adott, legfrissebb interjújában elárulta, hogy anno a Ferrari is megkörnyékezte egy Forma-1-es program kapcsán.

Ő azonban visszautasította a patinás gárdát.

„Hosszú évekkel ezelőtt a Ferrari ajánlatot tett nekem. Amikor viszont közölték, hogy kettes számú versenyző lennék még akkor is, ha tudnék futamot nyerni, eldöntöttem, inkább maradok a sprint és midget caroknál. Ha győzhetek, akkor azt is fogom tenni, nem pedig a csapat másik autója mögött befutni. Én nem hiszek az ilyesfajta versenyzésben.”

A Forma-1 jelenlegi, amerikai térhódítását látva már sokan megkongatták a vészharangot az IndyCar jövőjét illetően. A közismerten szabadszájú Foyt azonban egyáltalán nem ért egyet ezekkel a hangokkal.

„Nem hiszem” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a szériának tartania kellene-e az F1-től.

„Én az utca másik oldalára sem mennék át azért, hogy megnézzek egy Forma-1-es futamot, mivel előre tudni, hogy ki lesz a győztes. Ez nem versenyzés.”