Vegán orvosok követelik az Indy 500 „életveszélyes” hagyományának betiltását

Vegán orvosok követelik az Indy 500 “életveszélyes” hagyományának betiltásátKözel kilenc évtizede ünnepli egy üveg tejjel sikerét a mindenkori Indianapolis 500 legjobbja.

A hagyomány még 1936-ra vezethető vissza, amikor a győztes Louis Meyer írót ivott a leintést követően, mivel édesanyja szerint nem létezett annál jobb szomjoltó a nagy hőségben.

A legendás viadal fehér italaiért felelős American Dairy Association Indiana (ADAI) azonban manapság már nem ajánlja a versenyzők számára a tradicionális író fogyasztását, mondván az üzemileg gyártott termék össze sem hasonlítható azzal a házi készítésűvel, amibe a hőskorban Meyer belekortyolt.

A tej viszont továbbra is szerves, megkerülhetetlen részét képezi az Indy 500-nak, amit nem csak a pilóták, de a rajongók is imádnak.

Akadnak viszont olyanok, akik enyhén szólva sem nézik jó szemmel ezt a szokást és nem restek egyenesen kampányt indítani a betiltása érdekében „A győztesek nem isznak tejet” szlogennel.

A Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM – Orvosok Szövetsége a Felelős Gyógyászatért) óriásplakátokon hirdeti az Indianapolis Motor Speedway környékén, hogy a tejivás káros az egészségre és olyan súlyos betegségek kialakulásában játszhat szerepet, mint a daganatok, vagy szívproblémák.

A növényalapú táplálkozást népszerűsítő és az állatkísérleteket maximálisan elítélő, non-profit szervezet az Indy Star beszámolója szerint még a pálya elnöknek, Doug Bolesnak is levelet írt azt kérve, hogy a versenyt megnyerő pilótának inkább vegán tejet, vagy simán csak vizet adjanak.

A sorokat egy dr. Victoria Othersen nevű Beech Grove-i háziorvos jegyezte abbéli reményét kifejezve, hogy sikerül felhívni a nyilvánosság figyelmét a prosztatarák és a tejfogyasztás közti összefüggésre.

Az orvos állítása szerint az Indy 500 zömében férfiak által alkotott rajongótábora macsónak tartja ezt az ünneplési elemet, amivel életveszélybe sodorják magukat:

„Nem akarjuk azt, hogy az Indy-szurkolóknál prosztatarák alakuljon ki, márpedig ennek teszik ki magukat a tejtermékek fogyasztásával.”

A betiltást sürgető kampányhoz a PETA is csatlakozott.

„Abszurd, hogy az emberek egy másik faj bébiételét isszák” – jelentette ki a PETA-aktivista és író David James Olsen.

„Az Indy 500 versenyzőit nem szabad megszégyeníteni ennek a kegyetlen hagyománynak folytatásával.”

A PETA azt is felajánlotta, hogy az ADAI által a győztesnek adott 10.000 dolláros pénzdíjat – vagy akár annál többet – is magukra vállalják, ha az állati tejterméket vegán alternatívára cserélik.

Az Indy Star megkeresésére azonban az IMS szóvivője leszögezte, egyáltalán nincs tervben, hogy bármit is változtassanak a népszerű tradíción.