NASCAR-történelem: Esőgumikon tért vissza a Cup az ikonikus oválra

NASCAR: Suarezé lett a pole az esős North Wilkesborón
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCARDaniel Suarez kezdheti meg az élről a NASCAR Cup Series bajnokságon kívüli All-Star futamát a North Wilkesboro Speedwayen.

Az esemény nem csak abból a szempontból volt sporttörténeti jelentőségű, hogy a Cup először rendezett itt versenyt 1996 óta.

Az este folyamán ugyanis élesben bemutatkozhattak a szériában idén bevezetett esős, rövid oválokra szánt abroncsok.

A Goodyear speciális keveréke a Truck Series áprilisi, martinsville-i Long John Silver’s 200-án már debütált, a királykategória Next Genjeire viszont nem kerültek fel egészen mostanáig.

A gumikat persze nem égszakadás közben való körözésre tervezték, hanem pontosan olyan, minimálisan csapadékos körülményekre, mint amit a NASCAR most tapasztalt.

Mindeddig enyhén vizes oválok esetében is elképzelhetetlen volt a versenyzés, az új abroncsoknak hála azonban ez az akadály végképp elhárult, aminek hála a heatek gond (valamint piros zászló) nélkül lezajlottak.

Az egymillió dolláros fődíjú All-Star Race végleges rajtrácsát két heat-futam által határozták meg a pénteki Pit Stop Challenge végeredményét alapul véve.

Az első, 60 körös megmérettetést Suarez kezdte meg az élről, rögtön a zöld zászló után azonban elvesztette vezető pozícióját a mellőle startolt Chase Elliottal szemben.

A Hendrick Motorsports pilótája egészen a 27. körig tartotta magát, amikor is Trackhouse mexikóija visszavezette a vezetést és innentől fogva már egy pillanatra sem engedte ki a kezei közül.

Másodikként, 1.529 másodperces hátrányban Joey Logano (Team Penske) ért célba, míg a harmadik helyet Chase Briscoe húzta be, Christopher Bell és Denny Hamlin előtt.

A táv során csak egyszer, akkor is a competition caution miatt került elő a sárga zászlót.

A NASCAR eleinte fontolgatta a slickek használatát, végül azonban úgy látták jónak, hogy biztonsági okokból inkább vizes pályára szánt gumikon futják le a hátralévő köröket.

Ezen heat végeredménye a főverseny rajtfelállásának belső, páratlan oldalát határozta meg, míg a második, Chris Buescher által megnyert forduló a külső, páros pozíciókról döntött.

A slicken megkezdett, majd esős abroncsokon befejezett futamot megszakítás nélkül az RFK Racing pilótája uralta, így ő várhatja Suarez mellől az All-Star Race startját.

A két előfutamon csak azon teljes szezonos versenyzők vettek részt, akik bajnoki címmel rendelkeznek és/vagy futamot nyertek az elmúlt egy évben, esetleg rendelkeznek már All-Star elsőséggel.

A kritériumoknak összesen huszonegyen feleltek meg.

Azoknak sem kell viszont elkeseredni, akik nem feleltek meg az automatikus indulási jogot garantáló kitételek egyikének sem.

Rájuk vár vasárnap a 100 körös All-Star Open, amelynek első két helyezettje csatlakozhat az All-Star Race mezőnyéhez.

Egyvalakit pedig a rajongók is beszavazhatnak. A szabályok szerint azonban csak olyan pilóta vehet részt a voksoláson, aki megkísérelte kvalifikálni magát az idei Daytona 500-ra.

Ennek következtében nem számíthat a szurkolókra Ryan Newman, JJ Yeley, Josh Berry és Josh Bilicki sem.