Ez mindent visz: Pálinkafőző lesz a NASCAR all-star futamának trófeája!

Ez mindent visz: Pálinkafőző lesz a NASCAR all-star futamának trófeája!
credit: North Wilkesboro Speedway

Ez mindent visz: Pálinkafőző lesz a NASCAR all-star futamának trófeája!


Május 16-21-én kerül sor a NASCAR all-star hetére a North Wilkesboro Speedwayen.

A 0.625 mérföldes ovál néhány évvel ezelőtt még elhanyagoltsága miatt inkább egy posztapokaliptikus film díszletének tűnt. Jött azonban Dale Earnhardt Jr., akinek köszönhetően nem csak felújították a létesítményt, de 1996 után ismét helyet kapott a szervezet menetrendjében, méghozzá a bajnokságon kívüli All-Star Race helyszíneként, amelynek győztese egymillió dollárral gazdagodik.

A renoválás a kiszolgáló épületektől kezdve a lelátókon át a SAFER-falak kiépítéséig mindent magában foglalt. Azaz majdnem. Az ovál felülete ugyanis szándékosan ugyanolyan maradt, mint huszonhét évvel ezelőtt.

A körítést tekintve a NASCAR mindenképpen szeretné megőrizni a retró-fílinget, különösen annak fényében, hogy a szervezet idén ünnepli fennállása 75. évfordulóját.

A verseny formátumáról részletesen ebben a cikkben lehet olvasni:


>>>>>Pitpárbaj és egy garnitúra új gumi 100 körre: Itt a NASCAR All-Star futamának formátuma


Az már korábban kiderült, hogy a Cup mezőnyét az eddigi legutolsó győztes, Jeff Gordon fogja felvezetni a pace carral a rajtot jelző zöld zászlóig.

Most pedig hivatalosan lerántották a leplet a hét legjobbjainak járó trófeáról is, ami nem mást szimbolizál, mint egy retró stílusú pálinkafőzőt.

Az alkotás a wilkesborói kézműves szeszfőzde, a tavaly óta a pálya partnerének is számító Call Family Distillers nevéhez fűződik.

Ezzel a NASCAR szeszcsempész-gyökerei előtt kívánnak tisztelegni.

Az amerikai stock-car viadalok kvázi ősének ugyanis a huszadik század elején napi szinten lezajlott macska-egér hajszák számítottak, amelyek során a csempészek egymás ellen nyomták a gázt a közutakon annak érdekében, hogy minél hamarabb teríteni tudják az árut, miközben a nyomukban ott lihegtek a rendőrök is.

Ezen tevékenységnek ráadásul kulcsszerepe volt magának a szervezetnek a megszületésében, hiszen a NASCAR kezdeti éveiben a vezetőség tagjai, valamint a pilóták egy része ugyanazok az emberek voltak, akik néhány évtizeddel korábban még a szeszcsempész-bizniszben jeleskedtek.

A rendhagyó trófeát nem csak a NASCAR Cup és Truck Series győztesei kapják, meg, de ezt emelheti a magasba a keddi ASA Nationals, valamint a szerdai CARS Tour első helyezettje is.

A Cuppal ellentétben utóbbi három bajnokság futama pontozásos lesz.

A „pálinkafőző” nagy sikert aratott a NASCAR közösségében, Denny Hamlin azonban nem tartozik a rajongói közé.

„Teljesen népszerűtlen véleményem következik” – írta a Joe Gibbs Racing versenyzője, egyben a 23XI Racing társtulajdonosa Twitteren.

„Ez egy trófea, vagy egy műalkotás? Rajta van valahol a győztes felirat? A dátum? Szeretem a menő, egyedi tróeákat, de szerintem eleve trófeának is kellene kinézniük A martinsville-i órát sem tartom annyira rangosnak. Hogy miért? Mert a boltban is vehetsz ilyet. Az én óráim közül csak kettőn van feltüntetve, hogy én azt megnyertem. Az csak egy óra, amit 40 évvel ezelőtt a jómódú családok birtokoltak. Nyugodtan lehet ezért engem sárral dobálni.”