NASCAR: Hamlin nyert, aztán kitört a balhé Kansasben

NASCAR: Hamlin nyert, aztán kitört a balhé KansasbenA 2023-as Cup-szezon eddigi leghevesebb versenyére került sor vasárnap a Kansas Speedwayen.

A végső győzelem Denny Hamlinnél landolt, aki ezáltal idén először tehetett látogatást a victory lane-re, egyúttal pedig megszerezte a Joe Gibbs Racing 400. NASCAR-diadalát is.

A 42 éves veterán a hajrában késhegyre menő csatát vívott az első helyért Kyle Larsonnal, több sikertelen kísérlet után pedig csak a legutolsó körben tudta megkaparintani a vezető pozíciót.

Az ekkor már egy ideje túlkormányzottsággal küzdő 5-ös Chevy a csata hevében érintette a falat, majd pillanatokon belül a 11-es Toyota is nekiment a bal-hátsó részének, aminek köszönhetően az HMS-es a SAFER-nek ütközött. Ennek hatására Larson egy pillanatra elvesztette uralmát járműve felett, ami elegendő lett ahhoz, hogy Hamlin 1.307 másodperces előnyben haladjon át a kockás zászló alatt.

Sikerét azonban a helyi közönség nem igazán díjazta, aminek hangos pfújolással és füttykoncerttel hangot is adtak.Larsonnak végül be kellett érnie a második pozícióval. Harmadikként egy újabb hendrickes, név szerint William Byron zárt, amely eredmény már-már felért számára egy győzelemmel.

A 25 éves pilóta a pole-ból rajtolhatott, ezt követően azonban kétszer is falazott, ha pedig ez nem lett volna elég, a pitben elkövetett gyorshajtása miatt még a mezőny legvégére is sorolták.

Mindennek révén két kör hátrányban találta magát, de a sárga zászlóknak és a csapat stratégiájának hála sikerült visszatornásznia magát az élmezőnybe.

Top 5-tel távozott még Kansasből Bubba Wallace és Ross Chastain is.

Utóbbi pilótának újfent sikerült magára vonni a figyelmet.

Először Kyle Busch akadt ki rá, miután végképp elege lett az agresszív manővereiből. Ezt ott a pályán tudatta is vele, párszor direkt megütve az 1-es Chevy oldalát.

„Úgy versenyez, mint egy kibaszott seggfej” – mondta az RCR-es a csapatrádión.

„Kétszer is direkt nekimentem, hogy figyelmeztessem.”

Busch néhány körrel később baleset következtében végképp kiállni kényszerült, de ehhez már semmi köze nem volt a Trackhouse Racing rosszfiújának.

A futam harmadik szakaszában Chastain Noah Gragsonnal harcolt, a Legacy Motor Club újonca pedig – noha nem történt köztük kontakt – közben a falat is eltalálta, majd a pályán lefelé csúszva ütközött az 1-es Chevyvel.

A leintést követően a két versenyző szóváltásba keveredett, aminek hevében Gragson megragadta Chastain overálját. Erre válaszként a ‘Dinnyés ember’ behúzott egyet ellenfelének, aki nyomban kétszer viszonozta is.

A dühös pilótákat a biztonsági embereknek és NASCAR tisztviselőknek kellett szétválasztaniuk.

BŐVEBBEN: Balhé a NASCAR-ban: Gragson állítja, hogy csak azt tette, amihez a többi versenyző gyávaA táv során összesen 38 alkalommal változott a vezető pozícióban lévő versenyző személye, ami vadonatúj rekord lett a Kansas Speedwayen.

Az első szakaszt Hamlin, míg a másodikat Joey Logano nyerte.

A sárga zászlóra 11-szer volt szükség, ebből 9-szer balesetek, megforgások miatt.

A Cup következő futamát május 14-én, a Darlington Racewayen rendezik, méghozzá a nagy népszerűségnek örvendő retróhétvége keretein belül.