Hőgutával küzdve írt többszörösen NASCAR-történelmet Toni Breidinger

NASCAR: Saját elvárásait is túlszárnyalta Toni Breidinger, aki több fronton is történelmet írt Kansasben
credit: TRICON GarageToni Breidinger több fronton múlt szombaton, a Kansas Speedwayen több fronton is beírta magát a sporttörténelembe.

A 23 éves kaliforniai karrierje első futamát teljesíthette a NASCAR Truck Series mezőnyében, aminek révén benne tisztelhetjük a szervezet nemzeti porondjának legelső, arab származású hölgypilótáját.

Emellett szintén ő lett az első nő, aki egyazon napon versenyzett az ARCA Menards Series és a Trucks mezőnyeiben.

Nagy bemutatkozását ráadásul a TRICON Garage 1-es Toyotájával ejthette meg, amelynek főszponzora az a Victoria’s Secret volt, amelynek Breidinger mellékállásban a fotómodellje is. Ezen tény szintén komoly jelentőséggel bírt, hiszen korábban még soha nem jelent meg az ikonikus világmárka logója a NASCAR-ban.

Saját bevallása szerint a fő célja az volt, hogy befejezze a futamot, elvárásait azonban sikerült maximálisan túlszárnyalnia.

A kvalifikáción a 24. helyről indulhatott, végül pedig a 15.-ként látta meg a kockás zászlót. Ezzel ő lett a bajnokság történetének valaha volt legjobb női debütánsa. A korábbi rekordot Hailie Deegan tartotta, miután 2020-ban, szintén ezen a pályán a 16. pozícióban zárta karrierje első Trucks-bevetését.

„Annyi minden zúdult rám hirtelen, hogy csak a fejemet kapkodtam” – nyilatkozta a leintés után az érthetően boldog Breidinger.

„Az aero, az autók viselkedése a ‘piszkos levegőben’… Ezeket mind tapasztalom az ARCA-ban, a Trucksban viszont milliószorosára felerősödnek! Teljesen új élmény volt számomra. A mezőnyben mindenki nagyon tehetséges és úgy éreztem, hogy folyton próbáltak velem side-draftolni. Jelentős tanulási görbét kell bejárnom, de sikerült tisztán befejezni a futamot, aminek nagyon örülök.”

Breidinger nem bízta a véletlenre felkészülését.

„Folyamatosan üldöztem, zaklattam a csapattársaimat. A verseny előtti éjjelen Tannernek [Gray) küldtem üzenetet a kérdéseimmel, majd reggel Coreynak [Heim], a nap folyamán pedig végig Deannel [Thompson] beszélgettem. Annyi kérdést tettem fel, amennyit csak lehetséges! Mindannyian azt mondták, hogy nyomjam neki, ahogyan csak tudom. Minél keményebben vezetek, annál kezesebb lesz az autó. Ezt megfogadtam és igazuk is lett.”

Teljesítménye csak még dicséretesebb annak fényében, hogy egy ideig még az is kérdéses volt, hogy képes lesz-e elindulni.

Az ARCA-futamot – amit végül a 11.-ként zárt – a délutáni órákban rendezték, amikor a hőmérő higanyszála még meghaladta a 30 Celsius fokot. A volán mögött ez az érték jóval magasabbnak bizonyult, aminek köszönhetően Breidinger hőgutát kapott.

A pálya orvosi központjában kapott infúziónak hála azonban este újra volán mögé tudott ülni.

„Jobban szerettem, amikor [a Trucks-versenyen] már sötétedni kezdett. Az ARCA alatt a pálya még nagyon csúszott, ráadásul rettenetes forróság uralkodott az autóban. Nyilvánvalóan klasszabb érzés volt a hűvösebb körülmények között vezetni, pláne, hogy még egyáltalán nem voltam száz százalékos állapotban.”

Breidinger elárulta, hogy folynak már tárgyalások további futamokról, konkrétumról viszont egyelőre nem tud beszámolni.

„A debütáló versenyem nagyon jót tett az önbizalmamnak és remélhetőleg még több Trucks-futamon kapok lehetőséget, jobb eredményeket hozva.”