Pilótáik sérülése nem változtat Hendrickék irányelvein – Legalábbis egyelőre

Pilótáik sérülése nem változtat Hendrickék irányelvein – Legalábbis egyelőre
credit: Sean Gardner/Getty Images/NASCARA Hendrick Motorsports az elmúlt két hónapban olyan szituációban találta magát, ami minden csapat rémálma.

Március eleje óta immár a második versenyzőjüket kénytelenek nélkülözni sérülés miatt. Chase Elliott hat futamot hagyott ki, miután snowboardozás közben eltörte a lábát. Alig két héttel azután pedig, hogy a 2020-as bajnok visszatért, már Alex Bowman került partvonalra.

A 48-as Chevyt vezető arizonai a Kyle Larson által szervezett High Limit Sprint Car Series keddi fordulóján bukott hatalmasat, ami csigolyatörést eredményezett.

A baleset ironikus módon pont a 30. születésnapján történt és előreláthatólag 3-4 hétig biztosan nem ülhet volán mögé.

Helyét – akárcsak korábban Elliottét – ismét a gárda tartalékosa, Josh Berry veszi át.

A történtek után előtérbe került a téma, hogy az HMS vajon mikor fogja meghúzni a pórázt versenyzőik NASCAR-on kívüli tevékenysége kapcsán.

2021-et megelőzően a csapat egyáltalán nem engedte meg a pilótáknak, hogy szabadidejükben veszélyes sportokat űzzenek, beleértve más szériákban való részvételt is.

A megszállott dirtös Larson érkezésével azonban minden megváltozott, mivel Rick Hendrick realizálta, hogy a Cup Seriesben mutatott teljesítményének is jót tesz, ha még hétköznapokon is a pályán van. Ennek köszönhetően nem csak ő, de a csapattársai is szabadon vezethettek más szakágakban.

Szombati sajtótájékoztatóján az HMS elnöke, Jeff Andrews leszögezte, hogy a Bowmannel történtek egyelőre nem változtatnak a gárda belső irányelvein. Egy újabb, sérüléssel járó baleset esetén viszont már nincs kizárva a jelentős szigorítás.

„Amikor a versenyzőink előállnak a NASCAR-on kívüli terveikkel, vagy más futamokon való részvétellel, mint például a holtszezonban a Chili Bowl, akkor ezeket minden esetben alaposan megvizsgáljuk” – mondta Andrews.

„Mr. Hendrick üzenete az, hogy ‘Nem akarom megtiltani, de legyenek óvatosak’. Számunkra mindig is a Cup a legfontosabb. Ha viszont valaki ismét megsérülne, akkor alaposabban meg fogjuk vizsgálni a dolgot. Muszáj lesz ezt tennünk.

A saját érdekeinket nézve ki kell értékelnünk, hogy hol mi a megfelelő egyensúly. Nem szeretnénk nemet mondani a srácoknak arra, ami valószínűleg segíthet nekik vasárnaponként. Ugyanakkor azt akarjuk, hogy biztonságban is legyenek.”