NASCAR: Olyan brutális baleset volt Talladegán, hogy még az aszfalt is megsérült

NASCAR: Olyan brutális balesetek voltak Talladegán, hogy még az aszfalt is megsérült
credit: James Gilbert/Getty Images/NASCARTavaly októberben Talladegán még szó szerint a poklot járta meg Jordan Anderson.

A 32 éves dél-karolinai a NASCAR Truck Series futamán szenvedett súlyos balesetet, aminek köszönhetően hónapokon át lábadozott másod- és harmadfokú égési sérüléseiből.

Alig hat hónappal később viszont már 180 fokos fordulatot véve, a lehető legpozitívabb arcát mutatta meg neki a 2.666 mérföldes superspeedway.

A nemzeti másodosztályt képező Xfinity Series helyi idő szerint szombati futamát a totális őrület jellemezte több rémisztő balesettel, két hosszabbítással, a mezőny 50%-a pedig be sem tudta fejezni.

A győzelmet végül Jeb Burton szerezte meg, aki ezzel karrierje során másodszor ünnepelhetett a széria victory lane-en.

Ennél is nagyobb jelentőségű volt viszont az, hogy egyúttal leszállította az imént említett Anderson tulajdonában lévő Jordan Anderson Racing fennállásának legelső didalát.

A második pozícióban Sheldon Creed (Richard Childress Racing) zárt, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokát Parker Kligerman (Big Machine Racing) csípte el.

A verseny leglátványosabb pillanatait azonban kétségkívül a bukások szolgáltatták.

A 49. körben az MBM Motorsportsnak vezető Dexter Stacey megforgott és a belső falnak vágódott pontosan azon a nyitott részen, amely a biztonsági csapat autói számára van fenntartva.

Másodpercekkel ezt megelőzően, még a pályán csúszva összeért Blaine Perkinsszel, aki ennek hatására befordult közvetlenül az érkező Jade Buford elé. A Big Machine-esnek esélye sem volt elkerülni őt és belerohant, ami végül az utóbbi idők egyik leghajmeresztőbb repülését eredményezte.

Az Our Motorsports 02-es Chevyje a levegőbe emelkedett, majd onnan tetővel lefelé visszacsapódott a talajra. A lendület azonban vitte tovább nem kevesebb, mint hat bukfencet leírva.

Perkins saját lábán hagyta el a roncsot, majd a pálya orvosi központjában végrehajtott vizsgálatokat követően a helyi kórházba szállították további tesztek céljából.

A NASCAR később bejelentette, hogy az autót az észak-karolinai kutatási és fejlesztési részlegre viszik a baleset átfogó kielemzésének érdekében.

A rengeteg törmelék miatt a futamot muszáj volt piros zászlóval megszakítani, továbbá még az aszfaltot is javítani kellett, mivel a történtek következtében megrongálódott.Nem ez volt a nap egyetlen, általános rémületet kiváltó jelenete.

Három körrel a vége előtt a Kaulig Racing-es Daniel Hemric haladt az élen, megérkezett azonban mögé Creed és nagy lelkesedéssel támadni kezdte.

Pozícióját védve a 2021-es bajnok blokkolni próbálta kollégáját, de ütköztek.

Hemric kiforgott, majd akkora erővel csattant a külső SAFER-falnak, hogy nem csak négy kerékkel felemelkedett, de még az ott kihelyezett tévékamerát is letarolta.

A káosz közepette leszakadó egyik kerék ráadásul szemből telibe traválta Kaz Grala Toyotájának orrát is.

Hemric végül fejjel lefelé ért földet és hosszú perceken át tartott, mire az autóját vissza tudták fordítani.

Szerencsére a szezon korábbi részében térdsérüléssel is küzdött pilótának haja szála sem görbült.

Az első szakaszt Justin Allgaier, míg a másodikat Burton nyerte.

Az Ag-Pro 300 névre keresztelt verseny a pénzdíjas Dash4Cash része volt.

Ennek 100.000 dolláros bónuszát a negyedikként zárt Cole Custer zsebelte be, miután ellenfelei – Sammy Smith, John Hunter Nemechek és Josh Berry – egyaránt idő előtt búcsúztak a baleseteknek köszönhetően.