NASCAR: A nyeretlenség megtépázza Ryan Blaney eleve kicsi önbizalmát

NASCAR: A sikertelenség megtépázza Ryan Blaney eleve kicsi önbizalmát
credit: James Gilbert/Getty/NASCAR Media

NASCAR: A sikertelenség megtépázza Ryan Blaney eleve kicsi önbizalmát


Egészen 2021. augusztus 28-áig kell visszautazni az időben ahhoz, hogy felidézhessük Ryan Blaney eddigi utolsó, pontozásos győzelmét.

Az ominózus daytonai verseny óta csak egyetlen egyszer látogatott el a NASCAR Cup victory lane-jére még a tavalyi bajnokságon kívüli All-Star Race-en.

Nyeretlenségi rátája ellenére az elmúlt szezonban is bejutott a rájátszásba, végül pedig a nyolcadikként zárta a szezont.

A Team Penske színeiben immár hatodik évét teljesítő pilótától azonban ennél többet várnak.

„Ryan Blaney az új Kasey Kahne” – nyilatkozta róla márciusban az NBC Sports szakértőjeként tevékenykedő ex-versenyző, Kyle Petty.

„Egy beteljesületlen ígéret. Mindenki arról akar beszélni, hogy mi mindenre képes, a valóság viszont az, hogy soha nem csinál semmit.”

Mindez pedig senkit sem zavar jobban, mint magát a legfőbb érintettet.

Blaney szombaton, a Talladega Superspeedwayen kendőzetlen őszinteséggel beszélt küzdelmeiről.

„Ebben a sportban az önbizalom nagyon fontos és könnyű elveszíteni, ha nem teljesítesz, nem nyersz” – idézte a RACER a 29 éves pilótát.

„Ilyenkor elgondolkodom azon, hogy képes vagyok még mindig ezt csinálni? Versenyképes tudok lenni ezen a szinten? Beleadok-e mindent, ami tőlem telik? [A győzelmek hiánya] határozottan felemészt belülről. Én eleve nem tartozom a legmagabiztosabb emberek közé, ezért arra törekszem, hogy ne zuhanjak még mélyebbre annál, mint ami nálam normális.”

A 2022-es playoff-helye is a legutolsó pillanatban, az alapszakaszt lezárt daytonai káoszfutamon vált biztossá.

„Őszintén szólva csak akkor gondolok erre, amikor a riporterek kérdeznek, vagy rajongók jönnek oda hozzám azzal, hogy ‘Mikor fogsz újra nyerni? Fogadtam rád!’. Igen, én is szeretnék győzni. Pokolian próbálkozunk, nem csak ülünk egy helyben és örülünk az ötödik helynek.”

Az ohiói híres arról, hogy egy-egy hiba után képes a végtelenségig ostorozni magát és többször is kijelentette, hogy ő a Team Penske leggyengébb láncszeme.

Egyik legemlékezetesebb önkritikáját a múlt októberi, homesteadi futamon gyakorolta.

A verseny során úgy tűnt, reális esélye lehet végre az első helyre. Végül azonban a pitből kifelé tartva megforgott, aminek köszönhetően nem csak a győzelmet bukta el, de egyben a playoffból való kiesését is maga után vonta.

„Visszaváltottam, mint egy komplett idióta” – nyilatkozta akkor a leintés után Blaney, aki végül csak a 17.-ként zárt.

„Jó helyzetben voltunk, a harmadik pozícióban haladtunk a zöld zászló alatti kiálláskor… Aztán elkövettem egy hibát. Megint elrontottam valamit és ez a jó eredményünkbe került. Nem tudtam már utána visszajutni az élmezőnybe.

Ismét szerencsétlen véget ért a napunk, a hülye versenyző hibája miatt. Nagyon csalódott vagyok, főként saját magam miatt. Nem végzek jó munkát.”

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy Blaney az utóbbi másfél évben több potenciális győzelmet is elbukott önhibáján kívül, a tavalyi szezonzárón pedig egyenesen Roger Penske utasította arra, hogy ne előzze meg Joey Loganót. Még annak ellenére sem, hogy csapattársa a másodikként befutva is bajnok lett volna.

Ő azonban rendületlenül csak a saját betlijeit helyezi nagyító alá.

Most, Talladegán el is ismerte, hogy egy kicsivel jobban hihetne magában.

„Lehetne nagyobb önbizalmam…. De én mindig is ilyen voltam. Olyan vagyok, mint az apukám, rendkívül önkritikus. Szerintem nagyon vékony a határvonal a magabiztosság és az egó között, én pedig egyáltalán nem akarok az önző, énközpontú emberek közé tartozni. Ezért inkább maradok az önbizalom-skála alsóbb szintjén.”