„A tisztesség nevében” a NASCAR meghozta a létező legtökéletesebb döntést

“A tisztesség nevében” a NASCAR meghozta a létező legtökéletesebb döntést
credit: Sean Gardner/Getty Images/NASCAR

“A tisztesség nevében” a NASCAR meghozta a létező legtökéletesebb döntést


Magyar idő szerint kedden délután került a végső fokon eljáró tisztviselő elé a Kaulig Racing ügye.

A csapat még a phoenixi futam után kapott drasztikus büntetést a 31-es számú, Justin Haley által vezetett Chevy egyik szabálytalan légbeömlője miatt.

A NASCAR akkor 100 bajnokságbeli és 10 playoff-ponttal rövidítette meg őket, a crew chiefet négy futamról eltiltották, továbbá 100.000 dollár pénzbírságot is kiróttak rá.

A Kaulig fellebbezett, aminek eredményeként a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület mindössze 25 egységgel csökkentette a szankció mértékét, a többit viszont változtatás nélkül hagyták.

Ez a döntés abban a tekintetben volt igazán kibrándító, hogy a mind a négy gépükkel – és összesen nyolc légbeömlővel – megbukott Hendrick Motorsports pontokra vonatkozó büntetését viszont teljes mértékben eltörölték.

Utóbbi döntés mélységesen felháborította a NASCAR-t, ami végül odáig vezetett, hogy szezon közbeni, drasztikus szabálymódosítást léptettek életbe, aminek révén innentől fogva a fellebbezések során – ha a bűnösség továbbra is fennáll, mint az HMS esetében – már nem lehet az egységekre vonatkozó tételt lenullázni.

A fellebbviteli testület enyhén szólva is következetlen döntését látva az eredeti szankciót kirótt NASCAR végül maga kérelmezte végső fokon, hogy a Kaulig is kapja vissza maradéktalanul a pontjait.

„A tisztesség érdekében a NASCAR azt kérte, hogy távolítsuk el a Kaulig Racingre kiszabott büntetések közül a versenyzőt, valamint az autót érintő, bajnokságbeli és a playoff-pontokra vonatkozó részt” – áll az ügyben megbízott tisztviselő, Bill Mullis által kiadott közleményben.

„A szabálykönyvet szem előtt tartva ebbe beleegyeztem. Nyitóbeszéde során a NASCAR kijelentette, hogy a vétségek valóban megtörténtek, a büntetések megfelelőek voltak, a háromtagú fellebbviteli tesület pedig helyesen döntött. Mivel azonban a Kaulig szabálysértése nagyban hasonlított a Hendrick Motorsportséhez, a NASCAR arra kért, hogy az [HMS] fellebbezését tárgyalt bizottságéval megegyező döntést hozzak.”

Mullis együttműködésére reagálva a szervezet így nyilatkozott:

„A NASCAR szerint a Kaulig Racing elkövette a büntetésről szóló dokumentumokban ismertetett jogsértéseket, a szankciók pedig megfelelőek voltak. Az április 5-ei meghallgatás során a három főből álló fellebbviteli testület is helyesen döntött. A NASCAR azonban az összes versenyzővel szembeni, méltányos bánásmód érdekében a mai napon azt kérte, hogy a végső fellebbviteli tisztviselő törölje a bajnokságbeli és a rájátszáspontokat a büntetések közül. A Kaulig és a Hendrick Motorsports által elkövetett szabálysértések ugyanazt az elemet érintették, ugyanazon a hétvégén. A tisztesség és következetesség szem előtt tartásával kérelmeztük, hogy végső fokon alkalmazkodjanak az HMS büntetéséhez. Örülünk az ügy gyors megoldásának és nagyra értékeljük Bill Mullis döntését.”