IndyCar: Grosjean-Ericsson dobogó és egy vadiúj győztes Long Beachen

Vadonatúj győztest avatott az IndyCar egyik legikonikusabb versenye
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiÁlmodni sem mert volna tökéletesebb hétvégéről Kyle Kirkwood.

Az Andretti Autosport pilótája szombaton Long Beachen megszerezte IndyCar-karrierje első pole-pozícóját, egy nappal később pedig már a victory lane-en ünnepelhetett.

Az utcai pályák Indy 500-aként is emlegetett verseny 85 köréből összesen 53-at töltött az élen.

A 26.-on elvesztette ugyan vezető pozícióját Josef Newgardennel szemben, eltérő stratégiája miatt azonban a Team Penske sztárja nem tudta sokáig megőrizni vezető helyét.

Kirkwood ezzel nem csak élete első IndyCar-diadalát aratta, de egyben a szezon eddigi három futamának harmadik különböző győztese is lett Marcus Ericsson St. Petersburg-i, majd az imént említett Newgarden texasi sikere után.

„Ez elképesztő” – mondta az érthetően elérzékenyült floridai.

„Istenem… Micsoda nap! Két éve ez volt a legnyugodtabb napom a pályán és végül győzelemmel is zárult! Annyira boldog voltam a tegnapi pole miatt, most viszont már egyenesen a fellegekben járok! Leírhatatlan, hogy mit érzek most.”

Kirkwood nagy áttörése az Andrettiékkel teljesített harmadik futamán jött el, ebből pedig a második olyanon, ahol már Bryan Herta dolgozott a stratégiáján.

Az egykori versenyző még a St. Pete-i szezonnyitón is fia, Colton mellett volt, a csapat viszont a texasi forduló előtt úgy döntött, átrakja őt Kyle mellé. Ezen változás pedig szemmel láthatóan be is vált.

Másoddikként egy újabb andrettis, név szerint Romain Grosjean ért célba, de dobogón végzett még Ericsson is a Chip Ganassi Racing színeiben.

A CGR viszont mégsem lehetett maradéktalanul boldog, miután Scott Dixon be sem tudta fejezni a futamot.

A hatszoros bajnok a 20. körben akadt össze a mclarenes Pato O’Warddal, aminek következtében a gumifalban találta magát.

Ezután vissza tudott ugyan térni a pályára, de hamarosan végképp ki kellett állnia az olajnyomás helyrehozhatatlan problémája miatt.

A végkifejlet O’Ward számára sem lett pozitív, miután később nem csak sikerült kis híján összetörnie a saját autóját is, de végül meg kellett elégednie a tizenhetedik hellyel, egyúttal pedig összetettbeli vezető pozícióját is visszavette tőle Ericsson.


BŐVEBBEN: O’Ward nem üti meg a saját maga által elvárt szintet, Dixontól viszont nem kér bocsánatot


A McLaren csak egyetlen Dallara-Chevyvel, a Felix Rosenqvisthez fűződő, hetedikként végzett 6-ossal képviselte magát a legjobb tíz között, miután a legutolsó körben Alexander Rossi a felfüggesztés hibája miatt beleállt a falba.

Mindezt ráadásul a helyszínen nézte végig a nagyfőnök Zak Brown is.

Az IndyCar következő futamát április 30-án, a Barber Motorsport Parkban rendezik.