Juncos: Ilott ugyanolyan jó versenyző, mint Verstappen és Leclerc

Juncos: Ilott ugyanolyan jó versenyző, mint Verstappen és Leclerc
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiCallum Ilott idén már a második teljes idényét teljesíti az IndyCar mezőnyében, az elmúlt két fordulón pedig egyaránt sikerült a top 10-ben zárnia. A szezonnynitó St. Pete-i futamon ráadásul eddigi karrierje legjobb eredményét hozva az ötödikként látta meg a kockás zászlót.

A Juncos Hollinger Racingnek vezető, 24 éves britnek egyáltalán nem volt könnyű dolga, amikor úgy döntött, hogy éles Forma-1-es lehetőség híján az USA-ban folytatja karrierjét.

A JHR 2017-ben jelent meg az IndyCarban részidősként, két évvel később pedig az Indianapolis 500-on azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a kvalifikáción Kyle Kaiser jóvoltából Fernando Alonsót és a McLarent kiütve verekedték be magukat a 33 fős mezőnybe.

Ezt követően viszont egészen a 2021-es idény hajrájáig kellett várniuk arra, hogy újra a bajnokság rajtrácsán legyenek.

A nagy visszatérést Portlandben ejthették meg Ilottal, aki nem csak abszolút újonc volt a szériában, de még csapattárssal sem rendelkezett.

Tavaly kétszer zárt a legjobb tíz között, az IMS roadján nyolcadik, majd Portlandben kilencedikként befutva. A komplett szezont azonban nem tudta teljesíteni, mivel a detroiti fordulót az Indy 500-on elszenvedett csuklótörése miatt ki kellett hagynia.

Ezt azonban feledtette vele, hogy aláírhatta szerződéshosszabbítását a csapattal. Ennek időtartamát nem fedték fel, a JHR viszont akkor úgy tájékoztatott, hogy hosszútávra szól.

A két héttel ezelőtti, texasi futamon viszont Ilott már úgy nyilatkozott, hogy 2024-ben ott fog versenyezni, ahol csak szeretne. Ebből adódóan két dolog tűnik lehetségesnek: ő maga rendelkezik opciós joggal, vagy a folytatás kérdése közös megegyezésen alapul a gárdával.
„Szeretnék beszélni néhány nagycsapattal” – mondta ennek kapcsán.

„Ebben semmi sem akadályoz meg. Nézzék, muszáj tisztességesnek lenni. Én beleegyeztem egy megállapodásba [a JHR-rel], ugyanakkor nyilvánvalóan érdeklődöm más csapatok iránt, ők pedig irántam érdeklődnek versenyzőként.”

Erre reagálva a JHR alapító-társtulajdonosa, Ricardo Juncos a minap elismerte, hogy a szerződéshosszabbítás tavalyi bejelentésének megfogalmazása félrevezető volt és Ilott valójában csak az idei év végéig számít biztosnak a 77-es Chevy volánja mögött.

„Mindenki tudja, hogy Callum mennyire tehetséges” – mondta az üzletember az Indianapolis Starnak.

„Biztos vagyok abban, hogy az elvárások szerint valamelyik nagycsapatnál lenne a helye. Ugyanakkor nekünk is megvan a saját megállapodásunk vele. A teljesítményünktől és a döntéseinktől függ, hogy folytatja-e velünk, vagy sem. Egy ponton , várhatóan az idény második felében muszáj lesz letisztázni a jövő évre vonatkozó dolgainkat. Akkor már nagyobb rálátásunk lesz arra, hol is tartunk.

A lehető legjobbat akarjuk nyújtani, de nem szeretnénk siettetni sem a folyamatot. Nem érezzük azt a nyomást, hogy ‘Ó, itt van Callum, ő a legjobb, muszáj teljesítenünk‘. Évekbe telik, mire egy igazán jó csapat összeáll. Ki tudja, mi lesz? Lehet, hogy sosem leszünk topcsapat. Mennyi alakulat volt itt a mezőnyben évtizedeken át, amelyek nem számítottak annak? Őszintén szólva szerintem csak a Penske és a Ganassi mondható topnak, ennyi. Mi is csatlakozni szeretnénk hozzájuk, de most abból kell kihozni a legtöbbet, amink van. Ha túllépjük a határainkat, akkor úgy járunk, mint a versenyző, amikor ugyanezt teszi az autóval: kicsúszunk és bukunk. A legjobb dolog, ha a korlátaidon belül maradsz.”

A hírek szerint már az IndyCar nagyobb gárdái – a Team Penske, a Chip Ganassi Racing, az Andretti Autosport és az Arrow McLaren – közül több is komolyan megkörnyékezte az F2 2020-as ezüstérmesét.

„Szerintem Callum nagyon gyors versenyző, ezért szerződtettem le” – folytatta Juncos.

„Elmondtam már nyilvánosan, hogy ha esélyt kapott volna az F1-ben és adnak neki egy Red Bull-szintű autót, akkor világbajnok lehetett volna, mivel ugyanolyan jó pilóta, mint Max Verstappen, Lando Norris és Charles Leclerc. Sajnos nem volt elég szerencsés ahhoz, hogy ebbe a helyzetbe kerüljön. Tisztában vagyok vele, hogy egy Penske, vagy Ganassi gépben már most a bajnok címért harcolna. Ennyire jó ő. Ugyanakkor emlékeztetek mindenkit arra, hogy mi volt azok, akik felfigyeltünk rá és esélyt adtunk neki.”