NASCAR: Már ezen a hétvégén visszatér Chase Elliott

NASCAR: Már ezen a hétvégén visszatér Chase Elliott
credit: Maddie Meyer/Getty Images/NASCARA Hendrick Motorsports hivatalosan bejelentette, hogy a most hétvégi, Martinsville Speedwayen rendezendő versenyen újra Chase Elliott fogja vezetni a 9-es számú Chevy Camarót.

A 2020-as NASCAR Cup-bajnok még március elején, snowboardozás közben szenvedett sípcsonttörést, aminek következtében sürgősségi műtétre szorult.

Az elmúlt öt oválfutamon Josh Berry helyettesítette – Richmondon egyenesen második helyet szerezve -, míg a COTA-n Jordan Taylor vette át az autó kormányát.

Elliott kedden kapta meg a NASCAR orvosainak engedélyét. Már aznap délután, majd szerda reggel is tesztelt a Chevrolet szimulátorban, aminek eredményét látva született meg a végleges döntés.

„Alig várjuk, hogy Chase visszatérjen a versenyautóba és ott folytassa, ahol abbahagyta” – idézi az HMS sajtóközleménye Rick Hendricket.

„A sérülése óta rendkívül keményen dolgozott és minden idejét, energiáját arra összpontosította, hogy visszatérjen a 9-es csapatához. Az elmúlt hetekben maximálisan kivette a részét mindenből, amit csináltunk és tudjuk, alig várja, hogy visszatérhessen a pályára, újból a győzelmekért harcolva.”

A NASCAR ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy megadja számára a lehetőséget a playoffban való részvételre.

A bajnoki hajrában a szabályok szerint csak azok vehetnének részt, akik az összes kvalifikáicónak nekivágnak. A partvonalra került pilóták viszont kérvényezhetik a felmentést ezen kitétel alól, amit eddig szinte mindig – még a híres parkolása miatt eltiltott Josh Williams esetében is – jóváhagytak.

A tituluésrt folyó harcohoz viszont Elliottnak mindenképpen nyernie kell legalább egy futamot az alapszakasz hátralévő részében, miután pontok alapján már rendkívül minimális esélye maradt beverekedni magát a rájátszásba.

Azzal viszont nem kell foglalkoznia, hogy a top 30-ban zárjon, mivel ezt a regulát a NASCAR az idei szezon előtt törölte.

Egy biztos, a martinsville-i futam igazi erőpróba lesz számára, lévén a 0.526 mérföldes rövidovál híresen megköveteli a fékek használatát, míg Elliottnak pont a bal lába sérült.

A 27 éves georgiai ráadásul nem egyedül tér vissza, lévén most jár le crew chiefje, Alan Gustafson négyversenyes felfüggesztése is, amely büntetést – az HMS másik három csapatfőnökével együtt – a phoenixi hétvége után kapta az autók illegálisan módosított légbeömlői miatt.