NASCAR: Súlyos testi sértés vádjával letartóztatták Cody Ware-t

NASCAR: Súlyos testi sértés vádjával letartóztatták Cody Ware-t
credit: NASCARNem vett részt a múlt vasárnapi, bristoli NASCAR Cup futamon Cody Ware.

Az édesapja csapatának, a Rick Ware Racingnek vezető pilóta az akkor kiadott sajtóközlemény szerint „személyes okok” miatt maradt távol a versenytől.

Bővebb információt az RWR nem szolgáltatott, a közösségi médiában rendkívül aktív Ware pedig mély hallgatásba burkolózott.

A mögöttes okok komolyságára viszont az a tény is utalt, hogy az 51-es számú Fordról teljesen eltüntették a nevét és mindenhová már az őt helyettesítő Matt Craftonét tették fel.

Az elmúlt éveket tekintve ez szinte példátlan a Cupban, miután a csapatok a partvonalra kényszerült versenyzőik iránti tiszteletből még akkor is az autón hagyják a nevüket, ha azt egy másik pilóta kénytelen vezetni akár hosszabb távon is.

Kivételt képezett viszont ezalól a Kyle Larsonnal szembeni ámokfutása miatt tavaly egyfutamra felfüggeszt Bubba Wallace esete. Amíg ő a büntetését töltötte, a 23XI Racing 45-ösének volánját John Hunter Nemechek vette át és a gárda őt is tüntette fel a szélvédőn, valamint az ablak feletti területen. Ezen döntés azt szimbolizálta, hogy nem értenek egyet és elhatárolják magukat Wallace tettétől.

Mint most kiderült, Ware esetében is jóval többről van szó, mint egy halasztást nem tűrő, ártalmatlan elfoglaltság.

A 27 éves versenyzőt április 10-én tartóztatták le és már vádat is emeltek ellene egy nő ellen elkövetett súlyos testi sértés, fojtogatás miatt.

Az észak-karolinai Iredell megye seriffhivatalának tájékoztatása szerint a bűncselekmény egy héttel korábban, április 3-án történt.

Ware 3000 dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet.

Ware rendőrségi fotója (Iredell County Sheriff’s Office)

A családban nem ő az első, akinek meggyűlt a baja a törvénnyel.

Öccse, a NASCAR Trucksban is megfordult Carson Ware csuklóján 2021 októberében kattant a bilincs, miután kábítószeres befolyásoltság alatt randalírozott az RWR operatív igazgatójának, Kenneth Evansnek házában.

Carson bántalmazás, fenyegetés és személyes tulajdon elleni vétség miatt állt bíróság elé.

Ami Codyt illeti, az IndyCart is megjárt pilóta maga vallotta be, hogy Asperger-szindrómás, emellett pedig gyerekkora óta súlyos depresszióval küzd és az elmúlt években már több öngyilkossági kísérlete is volt.

A hírre reagálva a NASCAR bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a versenyzői engedélyét.

Az észak-karolinai versenyző 2014-ben mutatkozott be a NASCAR nemzeti porondján. A harmadosztályú Truck Seriesben összesen hét futamon vett részt, míg a másodvonalbeli Xfinityben huszonnyolc rajton van túl.

A királykategóriát képező Cupban 2017-ben debütált. Eddigi legjobb eredményét szintén ebben a bajnokságban érte el a tavaly augusztusi, daytonai futamon hozott hatodik helyével.

A NASCAR Cup mezőnyét tekintve nem Ware az egyetlen, aki idén összetűzésbe került a hatóságokkal.
Még január végén Kyle Buscht kapcsolták le Mexikóban, miután illegálisan vitt be lőfegyvert az országba. Az ügyet azonban a színfalak mögött rendezték és a kétszeres bajnoknak semmilyen büntetésre sem kellett számítania a NASCAR részéről.


UPDATE: Közleményben reagált a Rick Ware Racing


Cody Ware életéről ebben a korábbi cikkben lehet bővebben olvasni: