NASCAR: Nem fellebbez az újabb gigabüntetése ellen a Hendrick Motorsports

NASCAR: Nem fellebbez az újabb gigabüntetése ellen a Hendrick Motorsports
credit: Logan Riely/Getty Images/NASCARA Hendrick Motorsports hivatalosan bejelentette, hogy nem kívánnak további lépéseket tenni a richmondi futam után kapott büntetésüket illetően.

Mint ismeretes, a csapat 24-es (William Byron), valamint 48-as számú (Alex Bowman) Chevyjét a richmondi futam után vitték átfogó ellenőrzésre a NASCAR kutatási és fejlesztési részlegébe.

Itt végül mindkét autó meg is bukott, miután eddig pontosan nem részletezett szabálytalanságot fedeztek fel rajtuk.

Ennek következtében az autókat és a pilótákat egyaránt megfosztották 60 bajnoki és 5 playoff-pontot, a crew chiefeket két futamról eltiltották, továbbá fejenként 75.000 dollár pénzbírságot is kaptak.

Az HMS ezzel három hét leforgása alatt másodszor kapott jelentős mértékű büntetést.

A phoenixi forduló edzése előtt mind a négy gépüknél illegálisnak minősítették a motorháztetőn lévő légbeömlőket, amiért a csapatfőnököket négy versenyről eltiltották, 100.000 dollárt fizetniük kellett, továbbá 100 bajnoki és 10 playoff-egységet is levontak tőlük.

Hendrickék akkor fellebbeztek, a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület pedig a szankció pontokra vonatkozó tételét semmisnek is nyilvánította.

A mostan esetben viszont nem kívánnak élni a jogi lehetőségeikkel.

„Mivel a legjobban akkor járunk, ha minden hétvégén a versenyzésre fordítjuk az időnket és erőforrásankat, a csapatunk úgy döntött, nem fellebbez az április 6-án kiszabott büntetések ellen” – áll a hivatalosan kiadott sajtóközleményben.

„Az autók azon területe, amire a NASCAR koncentrált nincs összefüggésben a pályán nyújtott teljesítménnyel.”

Fontos megjegyezni, hogy a NASCAR által múlt héten életbe léptetett vadonatúj szabálymódosítás erre az ügyre még nem vonatkozott volna.

Mint az USAracing beszámolt róla, a szervezet a phoenixi szankciók megváltoztatása után mélységes csalódottságát fejezte ki.

Nem sokkal később pedig változásokat is eszközölt, aminek következtében a fellebbviteli testület már nem törölhet el teljes egészében pontokra vonatkozó büntetéseket. Kivéve persze ha az adott csapat minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja ártatlanságát.

Ez a fordulat azonban nem lett volna érvényben Hendrickék mostani esetében, mivel az ő büntetésüket még azelőtt jelentették be, hogy a szabálykönyv módosítása hivatalossá vált volna.


KAPCSOLÓDÓ: Dühbe jött a NASCAR: Szezon közben változtatnak szabályt