Dühbe jött a NASCAR: Szezon közben változtatnak szabályt

Dühbe jött a NASCAR: Szezon közben változtatnak szabályt
credit: Jared C. Tilton/Getty Images/NASCAR Media

Dühbe jött a NASCAR: Szezon közben változtatnak szabályt


Helyi idő szerint pénteken éjjel jelentette be a NASCAR a szabálykönyvben eszközölt, vadonatúj változtatásokat.

Ennek értelmében szigorítják a kiszabott büntetések fellebbezését tárgyalni hivatott Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület mozgásterét.

A három főből álló döntéshozó tanács mostantól a NASCAR által meghatározott minimum és maximum értékek között maradva enyhítheti, vagy súlyosbíthatja a szankciók mértékét, teljesen viszont (a szabálytalanság tényének fennállása esetén) nem törölheti el azokat.

Természetesen abban az esetben, ha a fellebbező csapat minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja ártatlanságát, akkor az összes büntetési tétel sztornózható.

A módosításra azt követően került sor, hogy a testület lenullázta a Hendrick Motorsportsra március közepén kirótt szankciócsomag pontokra vonatkozó részét.

Mint ismeretes, a gárda a phoenixi fordulón bukott le illegális légbeömlőkkel, aminek következtében a NASCAR mind a négy autótól és pilótától (kivéve a 9-est vezető Josh Berryt, aki teljes szezonos Xfinity-versenyzőként eleve nem jogosult pontszerzésre a Cupban) levont 100 bajnokságbeli és 10 playoff-egységet, továbbá négy futamról eltiltották a crew chiefeket, valamint fejenként 100.000 dollárral is megvágták őket.

A csapat fellebbezése során a testület elismerte, hogy valóban csaltak, a pontlevonást viszont mégis semmisnek nyilvánították.

Nem ez volt az első ilyen eset.

Tavaly októberben William Byron sárga zászló alatt forgatta ki Denny Hamlint, amely tettét a NASCAR 25 egység mínusszal és 50.000 dollár bírsággal honorálta. Az HMS fellebbezett, a fellebbviteli testület pedig a pénzbüntetést duplájára emelte, a csapat számára igazán fontos pontlevonást viszont hatályon kívül helyezte.

Hendrickéket ráadásul most megint csaláson kapták.

A Richmond Racewayen rendezett futam után a 48-as (Alex Bowman) és 24-es (Byron) Chevyt a NASCAR kutatási és fejlesztési részlegében vizsgálták át, ahol – egyelőre pontosan nem meghatározott – szabálytalanságot tártak fel.

Emiatt 60 bajnokságbeli és 5 playoff-pontot vontak le, a crew chiefeket két futamról eltiltották és 75.000 dolláros bírságot is kaptak.

A csapat egyelőre nem döntött arról, hogy fellebbez-e.

Egy biztos, a friss szabályváltozás az ő ügyüket még nem érinti, mivel a büntetésüket azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a NASCAR bejelentette volna az új regulákat. Ebből adódóan továbbra is megvan az esélyük arra, hogy adott esetben a testület ismét visszaadja nekik a pontjaikat.

Külön kiemelendő továbbá, hogy innentől fogva – az átláthatóság kedvéért – a NASCAR nyilvánosságra hozhatja a testület döntéseinek pontos indoklását.

Emellett pedig a szabálytalannak minősített, elkobzott elemeket/alkatrészeket is megtekinthetővé teszik a csapatok számára.