Gyász: Közel 68 év után elvesztette feleségét AJ Foyt

Gyász: Közel 68 év házasság után elvesztette feleségét AJ Foyt
credit: IMS/ArchiveÁprilis 5-én szerdán, 84 esztendős korában elhunyt Lucy Foyt.

Az autósport élő legendájának számító AJ Foyt feleségét egy rövid lefolyású betegség ragadta el erről a világról.

A pár még a középiskolában talált egymásra, 1955. június 8-án pedig hivatalosan is összekötötték életüket. Az asszony ritkán látogatott ki a versenypályákra, de maximálisan támogatta férje karrierjét.

„Lucy különlegesen nagyra értékelte az életet, mindig örült az új élményeknek, embereknek és kihívásoknak” – áll az AJ Foyt Racing hivatalos közleményében.

„Egy unalmas pillanat sem volt az autóversenyzés legendájával kötött házasságában. Lucy közel 68 éven át volt az ő kősziklája, aki mindig a földön tartotta, miközben a sport szupersztárjává vált. Támogatása és kegyelme AJ karrierje során – amit több életveszélyes sérülés is beárnyékolt – lehetővé tette számára, hogy figyelemreméltó visszatéréseket produkáljon, amik tovább növelték legendás státuszát.”

Foyt a mai napig az egyetlen olyan pilótának számít, aki egyaránt meg tudta nyerni a daytonai és első nekifutásra a Le Mans-i 24 órás viadalokat, a sebringi 12 órást, a NASCAR Daytona 500-át, valamint négy alkalommal az Indianapolis 500-at.

Az IndyCar versenyzés világában begyűjtött legtöbb győzelem és bajnoki cím csúcsát pedig máig ő tartja összesen 67 megnyert versennyel, valamint hét abszolút elsőséggel.

A 88 éves ikon március elején kapott pacemakert, az IndyCar múlt vasárnapi, Texas Motor Speedwayen rendezett futamán viszont már személyesen jelen volt.

Akkor még csak nem is sejthette a küszöbön álló tragédiát.

Lucy hétfőn kezdte rosszul érezni magát, kórházba szállítását követően két nappal pedig örökre lehunyta szemeit.

„Szinte azóta ismerem AJ és Lucy Foytot, hogy érintett lettem az autóversenyzésben” – mondta Roger Penske.

„AJ sikereinek jelentős része a felesége által biztosított, szilárd alapoknak és támogatásnak volt köszönhető. Ez a sport kőkemény és AJ sem immunis azon veszélyekre, amelyekkel a versenyzők szembenéznek. Lucy volt az, aki mindig ott volt, hogy átsegítse őt a nehéz időkön és visszaterelje a győztes útra. Az ő legnagyobb öröksége a Foyt család iránti elkötelezettsége. A család összetartása lehetővé tette AJ-nek, hogy arra fókuszálhasson, hogy minden idők egyik legnagyobb pilótája legyen. Őszintén hiszem, hogy Lucy nélkül nehezen érhette volna el mindezt a sikert.”

A Foyt házaspárnak három gyermeke született AJ Foyt III, Terry és Jerry személyében, később pedig adoptálták unokájukat, Larryt is, aki jelenleg az AJ Foyt Racing elnöke.