EZ KÉSZ: Már megint csaláson kapták a NASCAR topcsapatát

EZ KÉSZ: Már megint csaláson kapták a NASCAR topcsapatát
credit: David Jensen/Getty Images/NASCAR

EZ KÉSZ: Már megint csaláson kapták a NASCAR topcsapatát


Már-már tragikomédiába illő hete van a NASCAR-nak, pedig a soros versenyhétvége még csak el sem kezdődött.

A sztori a csapatok bojkottjával indult, majd jött a Kaulig Racing fellebbezésének meglehetősen vitás döntése, ezzel együtt pedig a Hendrick Motorsports-cal való kivételezéssel kapcsolatos hangok felerősödése, míg Denny Hamlin bosszúállós ügye immár hivatalosan is befejeződött.

A fordulatoknak azonban itt még messze nincs végük.

A legújabb eset főhőse pedig újfent az imént említett Hendrick Motorsports.

Mint ismeretes, a gárdát még a phoenixi forduló után sújtotta rendkívül komoly büntetéssel a NASCAR, miután szabálytalannak minősítették a motorháztetőkön lévő légbeömlőket.

Ennek értelmében az 5-ös (Kyle Larson), a 9-es (Josh Berry), a 24-es (William Byron) és a 48-as (Alex Bowman) Chevy Camaro mellől egyaránt levontak 100 pontot, továbbá ugyanennyi egység mínusszal sújtották a pilótákat is az egyéni pontversenyben.

Mindemellett elbúcsúzhattak fejenként 10 playoff-ponttól, az összes crew chiefet eltiltották négy futamra (bár mint kiderült ennek nem sok értelme volt), pluszban még 100.000 dollár pénzbírságot is kellett fizetniük.

Az HMS fellebbezett, a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület pedig úgy döntött, hogy a pontlevonásokra vonatkozó tételt egyöntetűen eltörlik.

A NASCAR ennek kapcsán nem is mulasztotta el közleményben tudatni a világgal mélységes csalódottságát.

A gárda azonban nem sokáig örülhetett.

A múlt hétvégi, richmondi futam után a szokásoknak megfelelően, véletlenszerűen két autót kiválasztottak a mezőnyből, hogy azokat a NASCAR kutatási és fejlesztési részlegében egy minden milliméterre kiterjedő vizsgálat alá vonják.

Az ominózus gépek pedig nem mások voltak, mint Hendrickék 24-es és 48-asa.

Amelyek aztán meg is buktak.

A NASCAR tájékoztatása szerint – pontosan meg nem határozott – szabálytalanságot fedeztek fel rajtuk, amit újabb szankciókkal honoráltak. Mindkét Chevytől – ezzel együtt Byrontól és Bowmantől is – elvettek 60 bajnokságbeli és 5 playoff-pontot, a helyettes crew chiefeket két futamra eltiltották, valamint fejenként 75.000 dollárra büntették.

A Hendrick Motorsports minderre annyit reagált, hogy a vasárnapi, bristoli futam után fognak dönteni arról, tesznek-e további lépéseket és élnek-e a fellebbezési jogukkal.UPDATE!!!!>>>>> Dühbe jött a NASCAR: Szezon közben változtatnak szabályt