Az F1 mindenről szól, csak a versenyzésről nem – A legendás csapattulajdonos nem vágyik a világbajnoki sorozatba

Az F1 mindenről szól, csak a versenyzésről nem – A legendás amerikai csapattulajdonos nem vágyik a világbajnoki sorozatba
credit: Peter van Egmond/Getty Images/Red BullMichael Andretti bő egy éve küzd elszántan azért, hogy saját csapatával ott lehessen a Forma-1 rajtrácsán.

A versenyzőből lett üzletembert az sem rettenti meg, hogy a mezőnyben lévő szinte összes gárda ellene van, ahogyan a széria vezetősége sem könnyíti meg a helyzetét.

Míg azonban ő rendületlenül vívja harcát, addig az amerikai versenypályák egy másik legendás tulajdonosának meg sem fordul a fejében az F1.

Chip Ganassi a tengerentúli motorsort egyik legsikeresebb csapatvezetőjének számít.

Jelenleg az IndyCarban, az Extreme E-ben, az IMSA-ban és a WEC-ben van jelen, de korábban megfordult a Global RallyCrossban, valamint a NASCAR Cupban és az Xfinity Seriesben is.

Összeen 245 győzelem szerepel a Ganassi-autók mellett jelenleg. Tizennégy alkalommal szereztek bajnoki címet a Champ Carban/IndyCarban, hatszor nyerték meg a Daytona 24-et és ötször az Indianapolis 500-at, továbbá sikerült diadalmaskodniuk a Daytona 500-on, a sebringi 12 óráson, valamint kategóriagyőzelmet arattak Le Mans-ban is.

A portfólióból tehát jószerivel már csak a Forma-1 hiányzik, Ganassi szerint pedig ez jelen állás szerint így is marad.

„Soha ne mondd, hogy soha, de én nem úgy tekintek az F1-re, mint a legjobb versenyzés, amit valaha láttam” – nyilatkozta Ganassi a Motorsport Magazine-nek.

„Én ott akarok lenni, ahol a legversenyképesebb csapatok és pilóták vannak. Bárhol is van ez, én be akarok szállni. Ugyanakkor sajnálom, de ezt egyáltalán nem látom az F1-ben. Számomra a versenyzés sokkal izgalmasabb ott, ahol most jelen vagyok.”

A múlt vasárnapi, három piros zászlóval és egy meglehetősen komolytalan, utolsó safety car körrel fűszerezett Ausztrál Nagydíj még a legnagyobb rajongókból is ellenérzéseket váltott ki.

Az IndyCar texasi oválfutama viszont kiélezett, nyers csatákat hozott, minden show-elem nélkül.

Pontosan emiatt részesíti előnyben Ganassi.

„Az IndyCar egy igazi versenysorozat, valódi küzdelmekkel. Nézzünk szembe a tényekkel: az F1 mindenről szól, csak a versenyzésről nem. Olyan, mintha maga a sport már csak mellékes lenne nekik.”

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a Netflix megjelenése miatt került ebbe a showbusiness-spirálba a világ legmagasabban jegyzett open-wheel szériája.

A Drive to Survive sikere révén az F1 soha nem látott népszerűségre tett szert az USA-ban, amit látva az újonc Logan Sargeant nemrég egyenesen kijelentette, hogy le fogják taszítani a trónról a NASCAR-t.

Ganassi azonban nem fél, sőt, inkább örül a DtS-mániának.

„Az én szemszögemből nézve, ha a motorsportra, mint egységre tekintek, akkor azt mondom: egyetlen dagály minden csónakot felemel. Amikor egy széria növekedést mutat, akkor azzal felfelé húzza a többit is. Ha pedig az az egy kategória lefelé veszi az irányt, akkor a többi fogja felemelni. Az évek során már láttam az ingát mindkét irányba lendülni, így tudom, hogy semmi sem tart örökké.”