NASCAR: Új győztes, ijesztő balesetek, egy versenyző kórházban kötött ki Texasban

NASCAR: Új győztes, ijesztő balesetek, egy versenyző kórházban kötött ki TexasbanA NASCAR Xfinity Serieshez hasonlóan a Trucks Seriesben is vadonatúj győztest avattak szombaton.

A nemzeti másodosztály richmondi futamán Chandler Smith látogathatott el karrierje során először a victory lane-re, míg a harmadvonalbeli kategória Texas Motor Speedwayre kiírt fordulóján Carson Hocevar ünnepelhette legelső sikerét.

Utóbbi pilóta diadala raádásul meglehetősen látványos körülmények között jött össze.

A verseny első két szakaszát megnyert és a 172-ből összesen 168 körön át az élen haladt Nick Sanchez a második overtime-ban már karnyújásnyira érezhette a legjobbnak járó trófeát. A bajnoki címvédő Zane Smith ezt nem hagyta annyiban. Kettejük harca viszont nem a várt eredményt hozva kontaktban csúcsosodott ki, aminek a végére a fal tett pontot.

A csattanás magával rántotta Christian Eckest és kis híján Hocevart is, végül azonban mégis ő nevetett utoljára.

A Niece Motorsports 20 éves pilótája a szám szerint ötvenkilencedik Trucks-futamát váltotta győzelemre, egyúttal pedig már a rájátszásban is tudhatja magát.

Másodikként a Kyle Busch Motorsportsnak vezető Chase Purdyt jegyezték, aki ezzel eddigi legjobb eredményét hozta a bajnokságban.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokát a saját csapatával versenyző Stewart Friesen kaparintotta meg, de befért még a top 5-be Ty Majeski és Jake Garcia is. Utóbbi újonc szintén a valaha volt legmagasabb befutóját prezentálta a Trucksben.

A mezőny egyetlen hölgytagja, Hailie Deegan a hatodik pozícióban végzett, amivel beállította egyéni csúcsát a NASCAR nemzeti szintjén. Ezt megelőzően tavaly, Gatewayen zárt szintén hatodikként.

A futamot összesen tizenkétszer kellett megszakítani sárga, vagy piros zászlóval, ebből kilencszer pályán történt incidens miatt.

A legijesztőbb jelenet a harmadik szakaszban zajlott le.A Tricon Garage-nek vezető Dean Thompson mondhatni élete versenyét futotta, szinte folyamatosan bent volt a top 10-ben, egy ponton ráadásul még a negyedik helyig is sikerült felkapaszkodnia.

A 143. körben elrendelt restart után azonban visszaesett, a felzárkózás érdekében való nagy igyekezetében pedig a 4-es kanyarban meg is forgott.

Ezt követően még hosszú másodpercekig csúszott a pályán füst- és porfelhő közepette, tehát a mögötte érkezőknek bőven lett volna idejük arra, hogy észleljék, valami gond van. Ennek ellenére ketten is – név szerint Trey Hutchens és Matt Mills – nagy tempóval belecsapódtak.

Ők végül sértetlenül megúszták, Thompsont azonban hordágyon kellett elszállítani a pályáról.

A Texas Motor Speedway orvosi központjában legalább fél órát töltött, majd utána a közeli kórházba vitték további tesztek céljából.

A 21 éves kaliforniai néhány órával később már a közösségi médiában nyugtatta meg az érte aggódókat, mondván jól érzi magát és a vizsgálatok elvégzése után, hazaérve biztosan be fog dobni egy sört.

A történtek kapcsán muszáj megjegyezni, hogy a Trucks-verseny az IndyCar betétfutamaként funkcionált a TMS-en. Ennek révén a csapatok túlnyomó többségénél helyettes spotterek teljesítettek szolgálatot.

A megszokott szakemberek ugyanis nem csak a harmadosztályban, de az Xfinity és Cup Seriesben is egyaránt dolgoznak.

Utóbbi két sorozat viszont jelenleg a Richmond Racewayen van, így a prioritás miatt a spottereknek is ott kellett felvenniük a munkát.