NASCAR: Döntött a fellebbviteli testület a Hendrick Motorsports gigabüntetésének ügyében!

NASCAR: Döntött a fellebbviteli tanács a Hendrick Motorsports gigabüntetésének ügyében!
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCAR Media

NASCAR: Döntött a fellebbviteli tanács a Hendrick Motorsports gigabüntetésének ügyében!


Szerdán tárgyalta a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület a Hendrick Motorsports büntetésének ügyét.

Mint ismeretes, a NASCAR horribilis mértékű szankcióval sújtott le rájuk, miután kiderült, hogy a Phoenix Racewayen mind a négy Chevyjük esetében módosították a motorháztetőn lévő légbeömlőket.

A szabálysértés következtében a NASCAR egységesen 100-100 ponttól megfosztotta őket az autók és a pilóták pontversenyében, továbbá levontak 10-10 playoff-egységet.

Emellett mind a négy crew chiefet felfüggesztették, továbbá fejenként 100.000 dollár pénzbírságot is kiróttak rájuk.

A döntést az HMS nem hagyta annyiban és rögtön élt a fellebbezési jogával.

A több órán át tartó meghallgatás után végül a testület is arra jutott, hogy a csapat valóban vétett a szabályok ellen.

Ettől függetlenül mégis enyhítettek a büntetésen, aminek értelmében a pontlevonást eltörölték

A crew chiefek felfüggesztését, valamint a történelmi mértékű pénzbírságot viszont fenntartották.

„Hálásak vagyunk a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testületnek az idejükért és figyelmükért” – idézi Rick Hendricket a gárda sajtóközleménye.

„A mai eredmény tükrözi a tényeket. Örülünk, hogy a testület megfelelően cselekedett és hatályon kívül helyezte a pontokra vonatkozó büntetést. Ez igazolta a nem egyértelmű kommunikációval, valamint más, általunk felvetett kérdésekkel kapcsolatos aggályainkat. Alig várjuk, hogy a szezon hátralévő részére koncentráljunk, kezdve a most hétvégi, richmondi versennyel.”

A fordulat következtében ismét Alex Bowman vezeti az összetettet, míg William Byron a harmadik, Kyle Larson pedig a kilencedik.

A történtek eleve nem érintették egyéniben Chase Elliottot, aki sérülése miatt március eleje óta kényszerpihenőn van. A 2020-as bajnok az idény első két éles futamán vett részt, így a tabellán csak a harminckettedikként jegyzik.

A 9-es számú Chevyje – amit oválokon Josh Berry, a COTA-n pedig Jordan Taylor vezetett – viszont az autók bajnokságában feljött a huszadik pozícióba.

A NASCAR nem is próbálta meg leplezni kiábrándultságát:

„Örülünk, hogy a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület egyetértett abban, hogy a Hendrick Motorsports megsértette a szabálykönyvben foglaltakat. Ugyanakkor csalódással tölt el bennünket, hogy nem tartották fenn a teljes bünetést. A pontlevonás egy erős visszatartó erő, ami szükséges ahhoz, hogy kihágások esetén kordában tarthassuk a mezőnyt. Úgy gondoljuk, hogy ez fontos része volt a szankcióknak ebben az esetben, valamint a továbbiakra nézve is. Továbbra is a legmagasabb szinten fogjuk ellenőrizni és felügyelni a garázst, hogy a rajongóink és mindenki számára tisztességes, egyenlő feltételeket biztosítsunk.”