Button rosszullét miatt majdnem feladta debütáló NASCAR-futamát

Button rosszullét miatt majdnem feladta debütáló NASCAR-futamát
credit: Rick Ware RacingA Circuit of the Americason rendezett EchoPark GP előtt Jenson Button úgy nyilatkozott, a célja annyi, hogy eljusson a kockás zászlóig és lehetőleg a rajthelyénél előrébb végezzen.

Ez végül sikerült is neki, hiszen a 24. helyről indulva a 18. pozícióban zárta élete első NASCAR Cup bevetését.

A leintést követően a csapatrádión rögtön közölte, hogy debütáló futama felért egy teljes Forma-1-es szezonnal.

A kaotikus, három és fél órásra nyúlt verseny után pedig bővebben ki is fejtette, hogy pontosan mit értett ezalatt.

„Egy érzelmi hullámvasút volt!” – mondta a 43 éves brit.

„Még sosem mentem át egy kanyaron sem ennyire szélesen, ilyen gyakran. Úgy voltam vele, hogy csak vezetnem kell és megtalálnom a ritmust. Próbáltam a megfelelő helyre kormányozni az autót, de az elején minden alkalommal elszúrtam.”

Button ennek hála a mezőny végére esett vissza.

„Az első etapunk nagyon rosszul sikerült, kínos volt rám nézve. Úgy voltam vele, hogy ‘Oké srácok, muszáj kimennem a pitbe friss gumikért és nekem is szükségem van némi levegőre’. Meg is kaptam. A sebességünk rendben volt, örültem neki, hogy sikerült néhány autót megelőznöm. „

A pace car fázisok azonban bekavartak az ígéretesnek tűnt stratégiájuknak.

„A kiállásunkat követő szakasz már kaotikus volt. Végrehajtottunk néhány változtatást az autón, ami viszont nem működött. Túlkormányzottá és nagyon nehezen vezethetővé vált a kocsi. A verseny egy pontján kaptam egy nagy ütést Kimitől [Räikkönen] is és visszaestem. Az autó nem volt teljesen rendben. Kemény volt, de a végén hoztunk pár jó döntést a kerékcseréket iletően. Az utolsó három restartot már élveztem, tudtam helyezkedni és a külső íven jó előzéseket is végrehajtottam.”

Mindemellett Button egy másik problémával is szembesült: az autóban uralkodó hőséggel.

„Tizennyolcadik lettem azután, hogy majdnem kiálltam hőkimerülés miatt. Rendkívül meleg volt és nem volt hűtés sem az ülésemnél. Akkora volt a forróság, hogy azt hittem, el fogok ájulni. Emiatt kétszer is ki kellett mennem a pitbe, ahol jeget raktak rám és adtak rengeteg vizet. Közel álltam ahhoz, hogy kiszálljak az autóból, mert biztos voltam abban, hogy rosszul leszek. A futam során legalább nyolc, vagy kilenc palack vizet ittam meg. A csapat folyamatosan nyugtatott, ez az oka annak, hogy végül olyan jó eredménnyel végeztünk. Szóval, boldog vagyok.”

Button legközelebb július másodikán Chicagóban, a NASCAR történetének első utcai versenyén tér vissza, majd ezt követi augusztus 13-án az Indianapolis Motor Speedway roadja.

Mindezt megelőzően viszont június 10-11-én még vár rá a Le Mans-i 24 órás viadal, amelyen a NASCAR, a Hendrick Motorsports, a Chevy, valamint Goodyear közös 56-os garázs programjának egyik pilótájaként méreti meg magát Jimmie Johnson és Mike Rockenfeller oldalán.


KAPCSOLÓDÓ: Reddick nyerte a NASCAR Cup flúgos austini futamát