Räikkönent a NASCAR a régi idők Forma-1-ére emlékezteti

Räikkönent a NASCAR a régi idők Forma-1-ére emlékezteti
credit: Logan Riely/Getty Images/NASCAR Media

Räikkönent a NASCAR a régi idők Forma-1-ére emlékezteti


Karrierje második NASCAR Cup-bevetését teljesítheti Kimi Räikkönen.

A Trackhouse Racing 91-es Chevyjének volánja mögött a 22. rajthelyet szerezte meg a COTA-n, amely pálya egyben utolsó Forma-1-es győzelmének helyszíne is.

A két széria összehasonlítása óhatatlanul is téma volt az austini kvalifikációt követő sajtótájékoztatóján, a finn versenyző pedig nem is fogta vissza magát.

A 2007-es szezon világbajnoka elárulta, az egyik legnagyobb vonzereje a Cupnak számára az, hogy az alacsony leszorítóerővel bíró stock-carok nyersen tudnak egymás ellen csatázni és nem szorulnak olyasmire, mint például a DRS.

„Az F1-ben nem sok olyan pálya van, ahol igazán jó versenyt lehet futni. A NASCAR Cupban képesek az autók előzni DRS nélkül is, így olyan nekem, mint egy normális F1-es futam a régi időkből. A versenyzés itt eleve másabb is, mivel a Forma-1-ben open-wheel autókkal mennek, így ha hozzárész valaki máshoz, akkor annak komoly következményei lehetnek, ezért nem nagyon mersz kockázatot vállalni, mivel akár pici elemek elvesztésekor is az autód már egy másodperccel lassabb lesz.

A NASCAR-ban szorosabb versenyeket lehet futni. Nyilván a szabályok is másak, sokkal nyitottabbak. Itt arról is szó van, hogyan viselkedsz a pályán, mert a többiek is ugyanúgy fognak viszonyulni hozzád. Ez még izgalmasabbá teszi a versenyek végét, amikor az emberek már eléggé agresszívak lehetnek.”

Räikkönen azt is elmondta, hogy a korábbi austini tapasztalatai a NASCAR-ban nem érnek túlságosan sokat.

„Az F1-ben a pályán lévő bukkanókat a leszorítóerő miatt nem érezni igazán. A NASCAR-ban viszont már jelentős a hatásuk. Sokkal trükkösebbé teszik a vezetést. Ez számos szempontból egy teljesen más pálya, ami hülyén hangzik, mert ugyanarról beszélünk. Az autó miatt viszont mégis óriási a különbség.”