NASCAR: Elképesztő személyiség és vérprofi versenyző – Hendrickék sokat várnak a COTA-n debütáló közönségkedvenctől

NASCAR: Elképesztő személyiség és vérprofi versenyző – Hendrickék sokat várnak a COTA-n debütáló közönségkedvenctől
Jordan Taylor, mint Rodney Sandstorm (credit: Jordan Taylor)

NASCAR: Elképesztő személyiség és vérprofi versenyző – Hendrickék sokat várnak a COTA-n debütáló közönségkedvenctől


Jordan Taylor, alias Rodney Sandstorm, alias Lewis Hamilton megátalkodott „dublőre” valódi sztárnak számít az amerikai sportautózás világában.

A 31 éves floridai három IMSA bajnoki címe és egy Le Mans-i kategóriagyőzelme mellett a közösségi médiában is halmozza a sikereket, köszönhetően komikusi vénájának, valamint rendkívül közvetlen, extrovertált személyiségének.

Ezen a hétvégén pedig megvalósíthatja élete egyik legnagyobb álmát is és végre valahára debütálhat a NASCAR-ban, ráadásul rögtön annak legmagasabban jegyzett szériájában.

A Cup Series COTA-n rendezendő EchoPark Automotive Grand Prix-jén a Hendrick Motorsports 9-es számú Chevyjének volánja mögött hajthat pályára, a hónap elején snowboard-balesetben megsérült Chase Elliott helyetteseként.

„Borzalmas, ami Chase-szel történt és mindannyian reméljük, hogy gyorsan felépül” – nyilatkozta Taylor az HMS hivatalos honlapjának.

„Amikor felkértek [a beugrásra] rögtön, száz százalékosan benne voltam. Az elmúlt hetek nagyon sűrűek voltak, mert a lehető legjobb felkészülésre van szükség. Azt kívánom, bárcsak még több időm lett volna rá, de a legtöbbet fogjuk kihozni belőle.”

Taylor már eleve az HMS-t erősítette, mint a csapat a NASCAR-ral, a Chevyvel és a Goodyearrel közös Le Mans-i programjának tanácsadója, egyben tartalékpilótája.

A lehetőséget ironikus módon pont a COTA-n ajánlották fel neki, az 56-os garázs projekt tesztje során.

Erre a pillanatra így emlékezett vissza a Racing Americának adott interjújában:

„Besétáltam a garázsba és Jeff [Gordon] épp telefonált. Utána rám nézett és azt mondta: ‘Azt szeretnénk, ha te vezetnéd a 9-est’. Őrület volt! A teszten eredetileg csak 10 kört tettem volna meg, de innentől fogva már jó pár extrát is kaptam.”

Az elmúlt két hétben Taylor kétlaki életet élt. Egyrészt a Corvette Racinggel készült – majd versenyett – a Sebring 12-n, emellett pedig az HMS főhadiszállásán dolgozott, többek között a szimulátorban is.

A csapattal való kapcsolata még a Le Mans-i programnál is messzebbre vezethető vissza.

2020-ban, a pandémia miatt jelentősen át kellett alakítani a naptárat, aminek részeként a törölt Watkins Glen-i fordulót a Daytona International Speedway roadjával pótolták. Ezen a pályán korábban még soha nem versenyzett a NASCAR, így Hendrickék felkérték Taylort, hogy tapasztalatai alapján „trenírozza” a versenyzőket.

„Soha ne fogadj Jordan Taylor ellen!” – jelentette ki a Kyle Larson által vezetett 5-ös Chevy crew chiefje, Cliff Daniels.

„Amikor még Jimmie Johnson csapatfőnöke voltam, olykor az ő tanácsaira hagyatkoztam, főként az autó egyensúlyát illetően. Ahogyan a Twitteren és Instagramon láthatják, ennek a srácnak nagyon vicces személyisége van, ugyanakkor rendkívüli technikai érzékkel rendelkezik és odafigyel a részletekre. Ez látszik is a vezetésén. Szerintem nagyszerű esélyt fog adni a 9-es csapatának egy jó eredményre.”

A COTA-n nem Taylor lesz az egyetlen külsős nagy név a Cup mezőnyében. A Rick Ware Racing/Stewart Haas Racing színeiben bemutatkozik Jenson Button, a Trackhouse Racinggel pedig visszatér Kimi Räikkönen is.

Ha pedig már F1, az amerikai nézők a FOX közvetítése során Günther Steinert is hallgathatják kommentátorként Kurt Busch, Clint Bowyer és Mike Joy mellett.