NASCAR: „Átkozottul menő” – 27 év után először vették birtokukba Cup-autók az ikonikus North Wilkesboro Speedwayt [VIDEÓK]

NASCAR: “Átkozottul menő” – 27 év után először vették birtokukba Cup-autók az ikonikus North Wilkesboro Speedwayt [VIDEÓK]
credit: North Wilkesboro SpeedwayTörténelmi esemény részese lehetett Austin Dillon, Tyler Reddick és Chris Buescher kedden.

A NASCAR Cup Series ezen három versenyzőjét érte az a megtiszteltetés, hogy először hajthattak pályára a North Wilkesboro Speedway 0.625 mérföldes vonalvezetésén.

A legendás rövid ovál néhány évvel ezelőtt még elhanyagoltsága miatt inkább egy posztapokaliptikus film díszletének tűnt. Jött azonban Dale Earnhardt Jr., akinek köszönhetően nem csak felújították a létesítményt, de 1996 után ismét helyet kapott a szervezet királykategóriájában, méghozzá a bajnokságon kívüli All-Star Race helyszíneként, amelynek győztese egymillió dollárral gazdagodik.

A renoválás a kiszolgáló épületektől kezdve a lelátókon át a SAFER-falak kiépítéséig mindent magában foglalt. Azaz majdnem. Az ovál felülete ugyanis szándékosan ugyanolyan maradt, mint huszonhét évvel ezelőtt.

„Átkozottul menő” – konstatálta tapasztalatait Buescher.

„Korábban már egy kisteherautóval megtettem pár kört itt Dale-lel [Earnhardt Jr.] és Marcusszal [Smith, a pályát tulajdonló Speedway Motorsports elnök-vezérigazgatója], mikor még a munkálatok zajlottak. Most már sokkal jobbnak tűnik. A felület viseltes, ahogyan azt mindannyian reméltük is. Leginkább a Berlin Racewayhez tudom hasonlítani még az ARCA-korszakomból, ahol nem tudunk túlságosan szélesen versenyezni, ugyanakkor mégis lehet manőverezni, előzni.”

A tesztet a Cup abroncspartnere, a Goodyear bonyolította le.

„Igazi régimódi érzés itt lenni a borítás és a szintkülönbség miatt” – magyarázta Reddick, aki a nap legelső körét is megtehette.

„Nagyon különbözik a többi pályától, amit rettenetesen élvezek. Nem készültünk szimulátorban, a csapat a saját elképzeléseire hagyatkozott. Én teljesen nyitottan vágtam neki a napnak. Imádtam a 20 és 50 körös etapjaimat. Tisztelni kell ezt a pályát és hosszabb távon gondolkodni a gumik kímélése kapcsán. Fantasztikus, hogy a részese lehetek ennek. Már az az engergia önmagában lenyűgöző, amit North Wilkesboro ad.”

A 23XI Racing versenyzőjének egy alkalommal sikerült még a fallal is megismerkednie, de szerencsére nem keletkezett kár az autójában.

„Egy pici hiba az 1-es, vagy a 3-as kanyarban és már buktál is egy másodpercet. Könnyen elveszítheted az uralmadat a gép felett, ráadásul mindezt már egy forgalom nélküli teszten! Nagyon vigyázni kell az autóra.”

Az All-Star viadalt május 21-én rendezik.