Hozd ki a legtöbbet az autódból – de hogyan?

Hozd ki a legtöbbet az autódból – de hogyan?Az autóvásárlás hátterében elsősorban funkcionális okok állnak, de a legtöbben az esztétikum kérdése mellett sem szívesen mennek el.

A használt autók piaca iránt minden korábbinál nagyobb az érdeklődés, de az egyre magasabb árak ellenére is elmondható, hogy az ízlésnek megfelelő megjelenésre akár többet is hajlandó költeni a mai kor vásárlója. S hogy mi a helyzet akkor, ha mégis a kompromisszumos megoldásra esik a választás?

Ekkor kerül képbe a tuning, a folyamatos bütykölés, a matricázás és számos egyéb, a gépjármű teljesítményét, kényelmét és persze megjelenését szolgáló tevékenység.

A tökéletességre törekvés nem hiba. Sőt, az élet számos területén megéri beleadni apait-anyait az elvégzendő feladatokba.

Az autó kapcsán viszont van az az ésszerűségi határ, amin túl már nem érdemes költeni a járgányra. Természetesen ez nem a biztonságos közlekedést érintő karbantartási, javítási munkálatokra igaz, mert esetükben a szükség nagyúr.

Nemcsak a sikeres műszaki vizsga múlhat az odafigyelésen, hanem az optimális funkcionálás, a kényelem és persze a közlekedés biztonsága.

Ha azok közé tartozol, akik mindig az utolsó utáni pillanatra hagyják az autószerelő felkeresését, kellemetlen meglepetésekkel és magas költségekkel fogsz szembesülni.

Ez viszont már csak azért is kifejezetten rossz irány, mert a kisebb meghibásodásokból hamar nagyobbak lehetnek, mely utóbbiak már komoly megterhelést jelenthetnek a pénztárcának.


Ragaszkodj, vagy engedd el?

A kérdés ma már nem csupán az autó iránti szerelemhez kapcsolható, hanem a Maxapró szerint a rendelkezésre álló kínálattal is összefüggésbe hozható.

A saját autó karbantartása, egyéni kényelmi igényekre szabása már csak azért is kiemelt jelentőséggel bír, mert újra kuriózum lett az új jármű azonnali beszerzése.

Ha a használt piacon nézelődsz, akkor is meglepődve tapasztalhatod, hogy éppen a jelenlegi hiányból fakadóan igencsak felkúsztak az árak.

A kérdés tehát az, hogy időtálló minőségben megőriznéd a járműved, vagy folyton lecserélnéd azt.


Optikai és technikai tuning- miről szólnak ezek tulajdonképpen?

Ha a tuningról esik szó, akkor a sportkipufogó éppen úgy ide tartozik, mint az esztétikai korszerűsítés.

Ha mindenáron a legmenőbb verdával járnád az utcákat, és erre akár erődön felül is hajlandó vagy költeni, akkor megkérdőjelezhető, hogy az autóról szól-e a dolog, vagy sokkal inkább saját magadról.

A technikai megoldásokat a teljesítmény, az optimális karbantartás és a biztonság iránti igény inkább támasztották alá, mintsem a hiúság.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az évszaknak megfelelő gumi nélkülözhetetlen.

Ha már a tuningra kívánsz költeni, akkor a biztonság legyen az első.

Nyáron nyárit, télen télit. Az a bizonyos 7 fokos szabály az irányadó, de mindennapi időbeosztásod és szerelőd kapacitásai is befolyásolják, hogy mikor kerül sor a cserére.

A felnit sokan optikai tuningnak tekintik, pedig befolyásolja a vezetést, a gumi falának magasságát.

A motor teljesítményének növekedésével egyidejűleg a fékek is fokozott figyelmet érdemelnek.

A lengéscsillapítók, a sportrugók beszerelése szintén remek választásnak bizonyul, pláne a jelenlegi útviszonyok közepette.


Karbantartás= jobb teljesítmény

Érdemes tudnod, hogy minél hatékonyabb a légszűrő, annál kevesebb energia megy el a szívásra.

Tudtad, hogy egy jó minőségű szűrő akár 7%-os növekedést is biztosíthat a teljesítményben?

Ne feledkezz meg a gyújtógyertya cseréjéről sem. Ha ugyanis erős szikrát képes adni, akkor a motorban hatékonyabb égés megy végbe.

Legyen szó bármilyen teljesítményt növelő javításról, mindenképpen érdemes szem előtt tartani saját szakértelmedet és az autó funkcionalitását.

Kétgyermekes családapaként kétségkívül vonzónak tűnik a szabadság fokozott megélése, ám az elsődleges a biztonság legyen. Célszerű eldönteni, hogy versenyautóra vágysz, vagy egyszerűen egy jól működő, biztonságos járműre.

A sebesség megszállottjaként élmény-programok sorából választhatsz, és ellenőrzött körülmények között élheted ki a száguldás iránti vágyaid.