Harvick visszatér a „paranormális” győzelmét hozó rajtszámhoz

Harvick visszatér a “paranormális” győzelmét hozó rajtszámhozNem a megszokott, 4-es számmal láthatják viszont Kevin Harvickot a rajongók május 21-én, a North Wilkesboro Speedwayen rendezendő All-Star futamon.

A szezon végén visszavonuló, 2014-es bajnok Fordja azzal a 29-es jelöléssel hajt pályára a pénzdíjas, pontozás nélküli viadalon, amellyel huszonkét évvel ezelőtt megszerezte karrierje első győzelmét a NASCAR Cupban.

Ha pedig ez nem lenne elég, az autónak még a fóliázása is megegyezik a mérföldkőnek számító diadalon használttal.

Harvick 2001-ben mutatkozott be a Cupban, amiben a sportág valaha volt egyik legnagyobb tragédiája is kulcsszerepet játszott.

Richard Childress eredetileg úgy tervezte, hogy csak a következő idénytől lépteti fel őt a királykategóriába. A szezonnyitó Daytona 500 utolsó körében azonban a csapat sztárja, Dale Earnhardt halálos balesetet szenvedett, helyét pedig már a következő futamtól Harvick kapta meg.

Az akkor 25 éves pilóta a Megfélemlítővel eggyé vált 3-as helyett azonban már a 29-es rajtszámmal rótta a köröket, hamarosan pedig sikerült megszereznie első győzelmét is – méghozzá igencsak hátborzongató módon.

Az Atlanta Motor Speedwayen rendezett Cracker Barrel Old Country Store 500 március 11-én, hajszálpontosan három héttel a Daytona 500 után kapta meg a zöld zászlót.

A verseny nem csak a Winston Cup szezon negyedik – azaz az Earnhardt Sr. tragédiája utáni harmadik – állomása volt, de Harvick pályafutásának is a harmadik főkategóriás rajtját jelentette.

Az igazi csattanó viszont csak most jön: Harvick ugyebár az idény 4. futamán, a 29-es számú autóval az 5. helyről rajtolva – egy extrém szoros befutóban Jeff Gordont legyőzve –látta meg elsőként a kockás zászlót.

A számok sorrendbe téve: 4-29-51, ami az USA-ban elterjedt formátum szerint megegyezik Dale Earnhardt Sr. születési dátumával (1951. április 29.).

„Amikor először beültem a 29-esbe, azt nem önszántamból tettem, de semmit sem változtatnék ezen” – mondta a friss bejelentés kapcsán Harvick, aki 2014-ben igazolt át az RCR-től a Stewart-Haas Racinghez, ezzel együtt pedig váltott a 29-esről a 4-es rajtszámra.

„Dale halála örökre megváltoztatta a sportunkat és az én életem alakulását. Most visszatekintve rájövök, milyen fontos is volt az, hogy bekerültem a Cupba és a halála után megnyertem az első versenyemet Atlantában. Annak jelentősége, hogy az autót továbbra is a pályán tartottuk, majd ennyire korán nyertünk is vele rendkívüli volt.

Miután az All-Star verseny North Wilkesboróban lesz, egy olyan helyen, amelynek hatalmas történelme van, úgy gondoltuk, ez a legjobb arra, hogy ebben a mérföldkövekkel és nagy pillanatokkal teli évben felidézzük, hol is kezdődött minden.”