„Többször is majdnem feladtam” – Mentális problémáiról vallott Will Power

“Többször is majdnem feladtam” – Mentális problémáiról vallott Will Power
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

“Többször is majdnem feladtam” – Mentális problémáiról vallott Will Power


Az elmúlt években egyre több élsportoló döntött úgy, hogy a nagy nyilvánosság előtt is felvállalja mentális problémáit.

A motorsporton belül olyan nevek beszéltek őszintén szorongásaikról, mint például a Forma-1-es szupersztár George Russell, Valtteri Bottas és Lando Norris, de bátran vállalja a depresszióval folytatott mindennapi harcát a NASCAR-ból ismert Bubba Wallace, valamint Cody Ware is.

Most egy újabb ismert versenyző fedte fel, hogy neki is meg kellett küzdenie a démonaival.

Az IndyCar kétszeres – egyben regnáló – bajnoka, valamint a 2018-as Indianapolis 500 győztese a ‘Fight to Finish’ című dokumentumfilmben vallotta be, hogy mentális gondjai miatt néhány évvel ezelőtt közel került a visszavonuláshoz.

„Sok mindenen mentem keresztül” – mondta az ausztrál pilóta, aki a lesötétebb időszakában is másodikként zárta a bajnokságot.

„2016-ban már akkora méreteket öltött a szorongásom, hogy majdnem abbahagytam a versenyzést. Rengeteget szenvedtem. Akkoriban a feleségemnek kellett meggyőznie, hogy folytassam.

Emlékszem, hogy az iowai futam előtt közvetlenül felhívtam őt telefonon és közöltem vele: ‘Befejezem, megmondom Tim Cindricnek [a Team Penske elnöke], hogy vége. Többé már képtelen vagyok versenyezni’. Liz viszont rábeszélt arra, hogy legalább kezdjem el a futamot és után majd meglátom, miként alakul.

Többször is majdnem feladtam a szezon során. Amikor beültem az autóba egyszerűen elképedtem azon, hogy tényleg képes vagyok megcsinálni.

Időbe telt, mire újra normálisan éreztem magam. Úgy 2018-ig nagyon nehéz éveket éltem át, rettenetesen kemény volt.”

A versenyző – akinek neve magyarul „akaraterőt” jelent – az ausztrál Nine-csatornának elárulta, hogy meglepték őt az emberek reakciói.

„A kommentszekciókban olvasott visszajelzések alapján nagyon sokan azonosultak a szorongásommal. Úgy tűnik, ez manapság kiterjedt probléma a társadalomban. Őszintén szólva engem pont az tett mentálisan erőssé, amin 2016-2017-ben átmentem. Meditáció és hasonlók révén rájöttem, hogy miként tudok megbirkózni mindezzel. Most már úgy érzem, jobban kezelem a nehéz helyzeteket, mint előtte korábban valaha.”