Óriási bajba kerülhet a Haas – A háborús szankciók megsértésével vádolják őket

Óriási bajba kerülhet a Haas – A háborús szankciók megsértésével vádolják őket
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCARFinoman fogalmazva is komoly problémákkal szembesülhet Gene Haas, ha beigazolódnak a sajtóban megjelent vádak.

A háború következtében számos nagyvállalatot sújtottak amerikai és nemzetközi szintű szankciókkal annak érdekében, hogy így próbálják ellehetetleníteni Oroszországot az Ukrajnában folytatott harcok során.

Az egyik ilyen holding cég az Almaz-Antey, amelynek része többek között az orosz hadsereg által használt légvédelmi rendszereket gyártó RATEP is.

A gond ott kezdődik, hogy a PBS News Break információi szerint az előállítási folyamat során Haas milliárdos szerszámgyártó gigacégének, a Haas Automationnek berendezéseit használják.

Ráadásul a RATEP csak az egyike azon orosz hadiiparhoz köthető vállalatoknak, amelyeket a HA kaliforniai gyárában készült eszközökkel, gépekkel látnak el.

A kapcsolat a felek között a gyanú szerint egészen a mai napig tart. Ha ez minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, akkor Haasék súlyos következményekkel számolhatnak a szankciók megsértése miatt.

Az ukrán gazdasgi és biztonsági tanács szakértője, Denys Hutyk a csatornának úgy nyilatkozott, nagyon meglepte őt, hogy a Haas Automation még most, bő egy évvel a háború kezdete után is rendületlenül folytatja a szállítást Oroszországba.

A vádakat a HA alelnöke, Peter Zierhut közleményben utasította el azt állítva, hogy 2022. március 3-án minden Oroszországgal kapcsolatos tevékenységüket megszakították.

Gene Haas a NASCAR-ban és a Forma-1-ben egyaránt csapattal rendelkezik, amelyek egyik főszponzora maga a Haas Automation.