NASCAR: Jeff Gordont teljesen lenyűgözte Josh Berry teljesítménye

NASCAR: Jeff Gordont teljesen lenyűgözte Josh Berry teljesítménye
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCAR MediaAmi valakinek hatalmas csapás, az másnak élete lehetősége lehet.

Nem is lehetne ez igazabb Josh Berryre nézve.

A 32 éves versenyző egyik pillanatról a másikra találta magát a Hendrick Motorsports 9-es Chevyjének volánja mögött, miután annak eredeti gazdája, Chase Elliott snowboarad-balesetben megsérült.

Berry a Las Vegas Motor Speedwayen debütált a gárda színeiben, amely futam NASCAR Cup-karrierjének mindössze harmadik bevetése volt.

Ráadásul ekkor vezette életében először a Next Gent is, így minden tekintetben elmondhatta magáról, hogy mélyvízbe dobták.

Ha ez nem lett volna elég, a verseny során még a gázpedál hibájával is meg kellett küzdenie, végül pedig csak a 29.-ként látta meg a kockás zászlót a bűn városában.

A Dale Earnhardt Jr. nagy protezsáltjának számító Berry – aki az imént említett pilóta csapatával fut teljes szezont az Xfinity Seriesben – a soron következő, Phoenix Racewayre kiírt fordulónak már jóval felkészültebben vághatott neki.

Volt ideje szimulátorban gyakorolni, számos mítingen részt vett a csapattal és a mentális ráhangolódásra is maradt kapacitása.

Erőfeszítéseit pedig siker koronázta.

A United Rentals Work United 500-at a tizedik pozícióban zárta, aminek révén a Hendrick Motorsports teljes legénységével top 10-et tudott hozni, miután William Byron nyert, Kyle Larson a negyedik, míg Alex Bowman az ötödik helyen ért célba. Utóbbi arizonai ráadásul pályafutása során először átvette a vezetést a Cup összetettjében.

„Ez egy nagyon jó nap volt a 9-es Chevy csapatának” – nyilatkozta a leintés után az értelemszerűen boldog Berry, aki Elliott távollétében valamennyi oválfutamot megkapja a 9-esben.

„Sokat javultunk a múlt heti eredményünkhöz képest. Lényegében az egész verseny alatt körön belül tudtunk maradni és volt pár igazán jó etapunk. Néhányszor visszaestünk, de ez is a tanulás része számomra.

Ezek a futamok hosszúak és muszáj még jobban ráéreznem erre az autóra, hogy optimálisabb irányt mutassak Alannek [Gustafson, a crew chiefje] annak érdekében, hogy még jobban tudjon segíteni nekem. A vége felé a 15-16. helyet láttuk valószínűnek, amivel szintén elégedett lettem volna. A sárga zászlós szakaszok és a jól végrehajtott restartok után viszont sikerült top 10-et hozni.”

Az HMS korábbi négyszeres Cup-bajnoka és mostani alelnöke, Jeff Gordon maximálisan elégedett volt a produkciójával.

„Teljesen legnyűgözött Josh mai teljesítménye” – mondta Gordon a futam utáni sajtótájékoztatóján.

„A 9-es pitboxában voltam a nap túlnyomó részében. A verseny nem indult annyira jól számukra, de láttam, hogy folyamatosan dolgoznak az autón, alkalmazkodnak a pálya változásaihoz és nyomulnak előre. A restartoknál három-négyautós csaták kellős közepébe keveredett én pedig egy kicsit ideges is voltam, mivel nagy szükségük van a pontokra.

Nagyszerű volt látni, hogy Joshnak sikerült megcsinálni, ami jó hatással van az önbizalmára is. Nem tudom, bárki is képes lenne-e hűen elmagyarázni azt, hogy Josh mennyire nehéz helyzetben van. Úgy értem, nem is emlékszem, hogy az Xfinity-autók valaha annyira különböztek volna a Cup-gépektől, mint ma.

Múlt héten rettenetesen kemény szituációba hoztuk, most azonban már beülhetett a szimulátorba, megvolt az üléspróba és elvégezte az összes számára kiadott házi feladatot. Mindezek eredménye pedig meglátszott Phoenixen.

Bízunk Joshban és olyan sokat szeretnénk az autóban tartani, ameddig csak lehetséges.”