Ezek a tényezők fontosok egy nyári guminál

Ezek a tényezők fontosok egy nyári guminálAmikor nyári gumit választunk, akkor sokszor megvesszük azt, amit a gumis javasol, attól függetlenül, hogy pontosan tudnánk, milyen is az adott abroncs.

Megmondjuk a szervizbe, hogy milyen árkategóriában gondolkodunk, ő pedig ajánl nekünk abroncsot. Pedig nem árt annál egy kicsit többet tudni leendő abroncsunkról, mint hogy mennyibe kerül.

De mely tényezőket is érdemes figyelembe venni, és honnan értesülhetünk arról, hogy milyen egy gumi valós teljesítménye? A következőkben ehhez adunk egy kis segítséget.


Számok és betűk fontosság a nyári abroncsokon: mérettől a sebesség indexig

Kezdjük azzal a tényezővel, ami a legfontosabb az abroncsválasztásnál: a méret.

Amikor nyári abroncsot keresünk, az első lépés mindig az legyen, hogy leszűkítjük a keresést a megfelelő méretre, ugyanis nem minden mintázatból gyártanak minden méretben. Hogy milyen méretű abroncsra van szükségünk azt megtaláljuk az autó szervizkönyvében, de le tudjuk olvasni a nyári abroncs oldaláról is.

A méretszámok után viszont találunk még egy számot és egy betűt, melyet sokan nem tudnak hova tenni. Ezek az adatok a terhelési és sebesség indexre vonatkoznak.

A sebesség index sokak számára döntő tényező a választásnál. A sebesség indexet a legnagyobb megengedett sebességet mutatja, a gumiabroncs oldalán egy betűvel van jelölve.

Nyári gumik esetén a leggyakoribb jelölés a H, V és a W, de Y jelöléssel is találkozni, de a T sem ritka.

Ezt a tényezőt mindenképp érdemes figyelembe venni.

Bár hazánkban a megengedett maximális sebesség 130 km/h, és még a T sebesség indexű gumik is 190 km/h maximális megengedett sebességet jelentenek, ha sportautónk van, és szeretünk gyorsan menni, esetleg kipróbáljuk magunkat versenypályákon, akkor a sebességi index döntő tényező lehet a választásnál.


Mit mutatnak az abroncscímkék?

Az abroncsválasztásnál persze nemcsak a méret és a sebességi index számít, hanem az abroncsok tulajdonságai is.

A reklámszövegek mindig nagyon jól hangzanak, ezek alapján pedig minden abroncs tökéletes, de a választást érdemes inkább a valós teljesítményre alapozni.

Ebben lehet segítségünkre az abroncscímke. Ezek a címkék ismerősek lehetnek az elektronikai berendezésekről, de a mosógéppel ellentétben nemcsak az energiahatékonyságot mutatják.

Az abroncscímkékről három tényezőt olvashatunk le:

– üzemanyag hatékonyság (A-tól G-ig)

– Fékút nedves útszakaszokon (A-tól F-ig)

– zaj index dB-ben

Ezek a tényezők segíthetnek abban, hogy jó abroncs találhassunk, de akár a nemzetközi abroncstesztek eredményei is segítségünkre lehetnek a választásban.


Az ADAC tesztek eredményit is érdemes figyelembe venni

Az ADAC, vagyis a német autóklub minden évben elvégzi a nyári abroncsok tesztelését.

Vizsgálják az abroncs tapadását és fékezhetőségét nedves, illetve száraz körülmények között, a zajszintet, a fogyasztást, de még a kopás mértékét is.

Ennek alapján értékelik a vizsgált abroncsokat.

Évente két méret kerül tesztelésre, és 20-25 gumiabroncs. Ezek az eredmények is segíthetnek meghozni a jó döntést, hogy milyen nyári gumit válasszunk.