Mi folyik itt? Egy nap alatt már a második csapatot vizsgálja a NASCAR csalás gyanúja miatt

Mi folyik itt? Egy nap alatt már a második csapatot vizsgálja a NASCAR csalás gyanúja miatt
credit: Sean Gardner/Getty Images/NASCAR MediaHelyi idő szerint pénteken éjjel robbant a bomba, miszerint a Cup Series edzését követően a NASCAR lefoglalta a Hendrick Motorsports mind a négy autójának motorháztetején elhelyezett szellőzőrácsot.

A szóban forgó elemeket a szervezet észak-karolinai kutatási és fejlesztési részlegére vitték további elemzések céljából.

Ha bebizonyosodik, hogy a csapat valóban manipulálta őket, akkor súlyos büntetéssel szembesülhetnek.

A Next Genek tavalyi debütálásával együtt a csapatok szinte minden elemet/alkatrészt csak egyetlen beszállítótól szerezhetnek be, amelyeket semmilyen formában sem módosíthatnak.

Az első komoly, erre vonatkozó szankciót a 2022-es, atlantai forduló után szabták ki az RFK Racing pilótájának, egyben társtulajdonosának, Brad Keselowskinak 6-os Fordjára.

A gárda a hátsó paneljeken hajtott végre változtatásokat. Emiatt a NASCAR 100-100 pontot levont az autó, valamint a pilóta neve mellől, búcsút mondhattak 10 playoff-egységnek, továbbá a crew chiefet négy fordulóról eltitották és még 100.000 dolláros pénzbírsággal is sújtották.

Most, a Phoenix Racewayen rendezett kvalifikáció megelőzően egy újabb csapatnál merült fel a szabálysértés gyanúja, szintén a szellőzők kapcsán.

A Hendrickékhez hasonlóan szintén a Chevrolet táborába tartozó Kaulig Racing 31-es, Justin Haley által vezetett gépéről kobozták el a kérdéses elemeket, hogy aztán ezeket is észak-karolinába küldjék vizsgálatra.

Ennek eredményét és az esetleges büntetéseket várhatóan a jövő hét folyamán ismertetik.