NASCAR: Kyle Petty szerint Ryan Blaney egy beteljesületlen ígéret, aki soha nem csinál semmit

NASCAR: Kyle Petty szerint Ryan Blaney egy beteljesületlen ígéret, aki soha nem csinál semmit
credit: James Gilbert/Getty/NASCAR MediaKyle Petty nincs elragadtatva Ryan Blaney teljesítményétől.

A manapság már az NBC Sports szakértőjeként tevékenykedő ex-versenyző a tévécsatorna hivatalos podcastjében fogalmazta meg kemény kritikáját a Team Penske pilótájával szemben.

„Ryan Blaney az új Kasey Kahne” – jelentette ki ellentmondást nem tűrően Petty.

„Egy beteljesületlen ígéret. Mindenki arról akar beszélni, hogy mi mindenre képes, a valóság viszont az, hogy soha nem csinál semmit.”

A NASCAR-ból 2018-ban visszavonult Kahne-t a kétezres években még a Cup egyik bajnokaspiránsként tartották számon. Legjobb eredménye azonban csak összetettbeli egy negyedik hely lett, még 2012-ben, a Hendrick Motorsportsnál eltöltött legelső szezonjában.

2017-ben megnyerte ugyan az indianapolisi Brickyard 400-at, de ez már nem volt elegendő ahhoz, hogy megtartsa helyét Rick Hendrick patinás csapatánál. A következő idényben a Leavine Family Racingnek vezetett, egészségügyi problémái miatt azonban idő előtt véget ért számára az év, ezzel együtt pedig Cup-karrierje.Blaney 2014-ben debütált a királykategóriában, 2018 óta pedig már teljes munkaidősként vezet Roger Penske-nek és nem is olyan régen még őt is a jövő nagy reménységeként emlegették.

Eddigi 252 futamából 7-et nyert meg, legutóbbi győzelméig pedig egészen a 2021 augusztusi, daytonai Coke Zero 400-ig kell visszautazni az időben.

Azt, hogy tavaly bekerült a rájátszásba csak a sérült Kurt Busch visszalépésének köszönhette. Bár eljutott a top 8-as szakaszig, a csapat egyik szeme viszont még így is nagyon sírt, hiszen a 12-es Fordot már nem tudta playoffba vinni. Márpedig a bevételeket a versenygépek év végi helyezései alapján osztják el.

Blaney maga is többször elismerte, hogy ő a leggyengébb láncszem jelenleg a Penske-nél.

Egyik legemlékezetesebb önkritikáját a 2022 októberi, homesteadi futamon gyakorolta.

A verseny során úgy tűnt, reális esélye lehet végre az első helyre. Végül azonban a pitből kifelé tartva megforgott, aminek köszönhetően nem csak a győzelmet bukta el, de egyben a playoffból való kiesését is maga után vonta.

„Visszaváltottam, mint egy komplett idióta”nyilatkozta akkor a leintés után Blaney, aki végül csak a 17.-ként zárt.

„Jó helyzetben voltunk, a harmadik pozícióban haladtunk a zöld zászló alatti kiálláskor… Aztán elkövettem egy hibát. Megint elrontottam valamit és ez a jó eredményünkbe került. Nem tudtam már utána visszajutni az élmezőnybe.

Ismét szerencsétlen véget ért a napunk, a hülye versenyző hibája miatt. Nagyon csalódott vagyok, főként saját magam miatt. Az utóbbi időben nem végzek jó munkát.”

Az idei szezon elmúlt három, pontozásos versenyét Blaney a 8. (Daytona 500), a 26. (Fontana) és a 13. (Las Vegas) helyen zárta. Összetettben a 15.-ként jegyzik.

Ironikus módon a 2022-es, phoenixi szezonzárót Blaney megnyerhette volna, de ezt akkor tulajdon főnöke megtiltotta neki.

A sztoriról ebben a tavaly novemberi cikkben lehet bővebben olvasni:Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy