Amit tudni érdemes a motorolajról

Amit tudni érdemes a motorolajrólA motorolaj, illetve az olajcsere fogalma mindenki számára ismerős.

Az autótulajdonosok tudják, hogy fontos, azonban nem egy sofőr van, aki nem tudná pontosan leírni, milyen feladatokat lát el ez az anyag az autójában.

Pedig nem árt ezzel tisztában lenni, elvégre aki tudja, milyen fontos a jóminőségű olaj, az általában hajlamosabb figyelni erre, illetve gyakrabban is cseréli – ezáltal megelőzve számos potenciális meghibásodást.


A motorolaj funkciója

A motorolaj lényegében egy kenőanyag, melyet a belsőégésű motorok működtetéséhez használnak. Számos feladata miatt kulcsfontosságú a jármű kifogástalan működéséhez.

Kezdetben mindössze azért alkalmazták, hogy a mozgóalkatrészek súrlódását csökkentsék, illetve megakadályozzák, hogy fém közvetlenül érintkezzen fémmel.

Mára a technológia és vegyipar fejlődésnek köszönhetően számos egyéb funkcióval bír a kenőanyag. Egyfelől tisztán tartja a motort, így nem szükséges nekünk bajlódni, vagy szakembert hívni a gyakori tisztításhoz.

Ezen kívül megóvja a fémalkatrészeket a korróziótól, kondicionálja a tömítéseket, ezáltal meghosszabbítja motorunk élettartamát.

Fontos még kiemelni a hőelvezető tulajdonságait, melyek szintén hozzájárulnak a motor védelméhez.


A rendszeres csere fontossága

A fentiekből kitűnik, hogy az olaj rendkívül fontos munkát végez a motorháztető alatt.

Ebből következik, hogy hosszútávon nem éri meg garasoskodni, ha motorolajról van szó. Persze spórolhatunk néhányezer forintot, ha tovább használjuk, vagy ha gyengébb minőséget vásárolunk, ugyanakkor könnyen lehet, hogy a motor pont emiatt fog sérülni.

Egy ilyen kaliberű alkatrész javítása, cseréje pedig bőven meghaladja az összeget, amit megspórolhatunk az olajon.

Így aztán a járművünk érdekében erősen ajánlott megfelelő időközönként cserélni az olajat, illetve ha tehetjük, tanácsos jóminőségű olajat vásárolni.


A bőség zavara

A motorolajok tekintetében a választék zavarba ejtően nagy lehet azok számára, akik nincsenek otthon a témában, illetve nem rendelkeznek műszaki ismeretekkel.

Az optimális olaj kiválasztása bonyolult folyamat, elvégre rengeteg változó játszik közre. Nem mindegy a motorunk fajtája, a vezetési körülmények és az igénybevétel foka sem.

Az 5w30 motorolajokat példának okáért széles körben használják, az eladások száma alapján a legnépszerűbbek között vannak.

Ebben közrejátszik, hogy szintetikus és félszintetikus formában egyaránt elérhetők.

Probléma nélkül képesek fenntartani a motorindításhoz elengedhetetlen viszkozitást, folyékonyságot: akár -35 fokon is működnek.

Amellett, hogy kiválóan hűtik és tisztítják a motor alkatrészeit, az üzemanyagfogyasztás optimalizálásban is segítenek – ami az utóbbi idők árrobbanása után nem utolsó szempont.

Számos márka forgalmaz ilyen típusú olajat: a Motul, Total, Motorcraft, Castrol és a Mobil csak néhány ezek közül. Ugyanakkor, ha ilyen olajat választunk, célszerű odafigyelni a súrlódó alkatrészpárok közti hézagra – az alacsony viszkozitású olaj szivárogni kezdhet, ha ez nagyobbodik.

Természetesen amennyiben az autónk alkatrészeiről, illetve ezeket óvó adalékokról van szó, mindig tanácsos biztosra menni.

Nincs ez másként a motorolaj esetében sem: ha a legjobb hatásfokot szeretnénk, tanácsos konzultálni egy autószerelővel, vagy esetleg felvenni a kapcsolatot egy szaküzlettel, ahol az eladók kompetensek a témában.