A NASCAR HoF-ban köthet ki Chastain betiltott manőverének fala

A NASCAR HoF-ban köthet ki Chastain betiltott manőverének falaA NASCAR Cup Series 2022-es szezonjának utolsó előtti versenyén Ross Chastain pár másodperc alatt beírta magát a motorsport történelemkönyvébe.

A martinsville-i Xfinity 500 végén bemutatott falfutása bejárta a bolygót, Forma-1-es pilóták hajtottak fejet előtte, Chip Ganassi egyenesen Alex Zanardi ikonikus Laguna Seca-i előzéséhez hasonlította, ha pedig ez nem lenne elég a Trackhouse Racing versenyzőjéről még egy dal is született.

A nagy pillanatnak otthont adott Martinsville Speedway az elmúlt hónapokban valódi turistalátványosság lett, miután rajongók tömegei utaztak csak azért a pályára, hogy saját szemükkel lássák és persze fotózkodjanak az 1-es autó által a falon hagyott nyomokkal.

A létesítmény hosszasan tanakodott arról, hogy mit is tegyen a világhírűvé vált területtel.

Még ha a NASCAR engedélyt is adott volna arra, hogy Chastain gépének lenyomata megmaradjon, akkor is fennállt az esélye annak, hogy például egy baleset „beszennyezi” azt.

Végül megszületett a döntés egy köztes megoldás képében.

Az ominózus falrészt teljes egészében eltávolították, a megtisztelő feladatot pedig természetesen ki más is hajthatta végre, mint maga Chastain.

„Ez a fal örökre bennünket fog szimbolizálni” – mondta a 29 éves versenyző, aki tavaly másodikként zárta az összetettet.

„Mindig is koszos, karcos és leharcolt marad. Számomra nem más, mint a fizikai emlékeztetője annak, amit végrehajtottunk. Ez tette lehetővé számunkra, hogy egy héttel később, Phoenixen a bajnokságért harcoljunk.”

Azt egyelőre nem döntötték el, hogy a történelmi SAFER végül hol fog kikötni. Lehetséges végállomás lehet számára a Trackhouse főhadiszállása, de komoly esély van arra is, hogy végül a NASCAR Hírességek Csarnokában fog helyet kapni.

„Elképesztő, hogy ez a fal olyasvalami, ami elterelte a figyelmet a győztesről is” – nyilatkozta a NASCAR.com-nak Clay Campbell, a Martinsville Speedway elnöke.

„Nem arról beszéltünk, hogy mi történt még a pályán. Csakis Ross manőveréről, a Hail Melonról.”

Mindez pedig abból a szempontból is különleges, hogy valóban egyszeri és megismételhetetlen látvány volt.

A NASCAR ugyanis az idei szezon előtt hivatalosan betiltotta a falfutást, amire reagálva a Trackhouse kivonta a forgalomból az azt végrehajtott autót.